'Hem Sahada Hem Masada Güçlüyüz'

'Hem Sahada Hem Masada Güçlüyüz'

Balikesir Kent Konseyi Gençlik Merkezi’nin düzenledigi Merkez Ülke Türkiye isimli konferans “Kamu Diplomasisi ve Türk Dis Politikasi” ara basliklariyla gerçeklestirildi. Avlu Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansa konusmaci olarak AK Parti Balikesir Milletvekili Dr. Mustafa Canbey ile Disisleri Bakan Yardimcisi ve Büyükelçi Yavuz Selim Kiran katildi.



Kamu Diplomasisi ve Türk Dis Politikasinin ele alindigi konferansta gençler salonda oturacak yer bulamayinca sahnede konusmacilarin yaninda oturdu. Konferansta AK Parti Balikesir Milletvekili Mustafa Canbey Kamu Diplomasisi üzerine açiklamalarda bulunurken Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran ise Türk Dis Politikasi üzerine degerlendirmede bulundu. Kiran, “Türkiye’nin küresel bir güç olarak nitelendirilmesinin en önemli sebebi, sahada ve masada güçlü bir sekilde varlik göstermesidir” diye konustu.



Disisleri Bakan Yardimcisi Kiran: “Çevremizdeki istikrarsizliklarin bizi olumsuz etkileme potansiyeli vardi”

Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran Türkiye’nin sahada ve masada varlik göstermesinin küresel güç olarak nitelendirildigini kaydederek, “Biz perdenin bir ucunu kendi degerlerimize, tarihimize, imkanlarimiza sabitleyip inanmasaydik hemen yani basimizda gelismelere bakin, istikrarsizliga bakin. Suriye’deki istikrarsizligin sadece göç boyutuyla Türkiye’ye etkilerine bakin. Ama göç boyutuyla çok daha büyük sonuçlari ve etkileri var. Nedir o? Güvenlik tehdidi. Suriye’nin kuzeyinden ülkemize yönelen terör tehdidi bugün çok daha az konusulmaya baslandi. Hala devam ediyor, halen sinirlarimizin ötesinde tedbirlerimizi aliyoruz ve almaya da devam edecegiz. Ama bu tehdidi kendi irademizle bertaraf etme kudretini ortaya koymasaydik? Bunlari hep bir seylere ragmen yaptik. Hem içeride hem disarida cereyan eden ve Türkiye’yi dogrudan ilgilendiren potansiyele sahip badirelere ragmen gerçeklestirdik. Suriye’ye gerçeklestirdigimiz ilk sinir ötesi harekatin tarihi Agustos 2016’dir. 15 Temmuz hain darbe girisiminin bir ay sonrasinda tarihin en genis sinir ötesi operasyonlarindan birini gerçeklestirdik. Böylesine büyük travma ve badireyi atlattik ve FETÖ’yle mücadele halen devam ediyor ve böylesine kritik bir dönemde tarihin en genis sinir ötesi operasyonunu gerçeklestirme kudretini gösteren bir ülkeyiz biz. Çok daha genisini Zeytin Dali’yla, Baris Pinariyla, Bahar Kalkaniyla icra ettik. Sinirimizin 30 kilometre derinliginden terör örgütlerini temizleme iradesini ortaya koyduk. Dolasiyla Suriye’den hemen 900 kilometrenin üstünde sinir paylastigimiz bir ülkeden olabilecek tehditleri sinirimizin ötesine tasidik. Suriye degisti mi peki? Irak’a bakin; Irak’taki istikrarsizlik, Libya’daki gelismelerin ülkemize potansiyel yansimalari, Dogu Akdeniz’de cereyan eden gelismeler. Hepsinin dogrudan Türkiye’yi etkileme potansiyeli vardi” ifadelerini kullandi

“Libya’nin davetine bir tek Türkiye Cumhuriyeti duyarlilik gösterdi”

Dogu Akdeniz’deki gelismelere de deginen Bakan Yardimcisi Kiran sözlerini su sekilde sürdürdü:

“Biz Libya’ya hatirlayin o zaman saray yönetimi vardi dünyada bes tane ülkeye resmi davette bulunmustu o yönetim. Neyin davetiydi bu? BM’nin resmi olarak tanidigi hükümeti devirme girisimine karsi bu bes ülkeyi göreve çagirdi. Aslinda bu çagri resmi bir davetti. Bu davete duyarlilik gösteren tek ülke Türkiye Cumhuriyeti oldu ve bu davete icabet ederek Libya yönetimine güvenlik anlaminda danismanlik destegi vermeye basladi.

Ama sonra arkasindan Libya ile yeni yetki alanlarinin sinirlandirilmasi mutabakatini imzaladik. Ardindan askeri güvenlik ve isbirligi anlasmasi mutabakati zaptini imzaladik. Bunlarin hepsi meclislerimizde onaylanarak faaliyete geçirdik. Ama Libya’ya attigimiz o adim o ülkenin istikrar ve güvenligine degil Türlerin Dogu Akdeniz’deki çikarlarina da ne kadar etki ettigini zamanla daha iyi görmeye basladik. Zamaninda o adimi atmasaydik simdi ne olurdu? Dünyanin merkezinde olarak nitelendirilen bir cografyada yasiyoruz ve bu cografyanin merkezi de uluslararasi teorisyenlerinin dünyanin kalbi olarak nitelendirdigi bir yerdeyiz.

“Dogu Akdeniz’in hakimi dünyanin hakimi olur”

Dün Preveze Deniz Zaferi’nin yildönümüydü. Bu zafere vesile olan Komutanimiz Barbaros Hayrettin Pasa’nin çok bir sözü var, “Denizlere hakim olan dünyaya hakim olur” der. Aslinda Dogu Akdeniz renklerinde buna baktiginizda Dogu Akdeniz’e hakim olan dünyaya hakim olur demek yanlis olmaz. O yüzden Yunanistan ve Güney Kibris Rum Yönetiminin hem AB üyeliginden hem de bati ittifaki içerisinde ve özellikle körfez bölgesiyle iliskilerimizin normal seyretmedigi ülkelerin destegini de arkasina almak suretiyle sorun çikarmislardir. Bugün geldigimiz noktaya bakin; dün Türkiye ve KKTC, karsimizda Yunanistan, Güney Kibris Rum Yönetimi, ABD ve neredeyse bütün dünya bir araya gelmis, Türkiye’ye karsi bir ittifak olusturmustu. Aradan geçen sürede ne oldu peki? Dogu Akdeniz’de jeopolitigi gelistirmeye yönelik tarih boyunca pek çok çaba oldu. Bugün de devam ediyor ve yasananlar o dönemin uzantisi aslinda.

“Sahada ve masada güçlü bir Türkiye”

Ama bugün o çabalari sahada ve masada çok daha güçlü bir biçimde püskürten bir Türkiye Cumhuriyeti var. Güçlü olmanizin yolu sadece sahada varlik göstermeniz için yeterli degil. Hem sahada hem masada varlik göstereceksiniz. Türkiye’nin merkez ülke konumuna yükselmesinin en önemli sebebi sahada ve masada güçlü bir sekilde varlik göstermesidir. Sahada nasil varlik gösteriyoruz? Sert gücümüzle yani askeri varligimizla. Suriye’ye yönelik sinir operasyonlarindan bahsettik. Irak’tan ülkemize yönelen terör tehdidini bertaraf etmek için sinir ötesi operasyonlarin örnegi. Libya’da askeri ve isbirligi anlasmasina dayanarak uluslararasi mesruyet temelindeki askeri varligimizin bugün güçlü bir sekilde devam ediyor olmasi bunun bir örnegidir” degerlendirmesinde bulundu.

Düzenlenen konferansa Balikesir Valisi Hasan Sildak. AK Parti Milletvekilleri Belgin Uygur ve Pakize Mutlu Aydemir, AK Parti Il Baskani Ekrem Basaran, Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz’in yani sira lise ve üniversite ögrencileri ile vatandaslar katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile