'Hepatit B Hastalığına Yakalananların Toplumdan Dışlanması Yanlış'

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Hakan Leblebicioğlu, Hepatit B hastalığına yakalananların toplumdan dışlanmasının yanlış olduğunu söyledi.

Büyük Samsun Oteli’nde hekimlere yönelik Novartis ilaç firması tarafından gerçekleşecek olan 'Tedavinin Ötesinde' toplantısı öncesinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu Hepatit B hastalığı hakkında bilgi ve deneyimlerini basın mensuplarıyla paylaştı. Hepatit B hastalığıyla mücadelenin kolay olduğunu ancak ülkede bu hastalıkla ilgili bilinçlenme konusunda istenen mesafenin alınamadığını kaydeden Leblebicioğlu, hastalığın erken teşhis edilememesi durumunda siroz ve kansere yol açarak AIDS virüsünden daha bulaşıcı ve öldürücü komplikasyonlara neden olabildiğini kaydetti.

Hastalığa yakalanan kişinin toplumda bazen yanlış bilgiden kaynaklı olarak dışlandığını hatırlatan Hakan Leblebicioğlu, Hepatit B virüsünün, kişiden kişiye kan yoluyla, cinsel yolla ve anneden bebeğe bulaşabilen, karaciğeri enfekte eden bir virüs olduğunu söyledi.

Bu tür hastalığa yakalanan kişilerin toplumdan soyutlanmasının çok yanlış olduğunu ifade eden Leblebicioğlu, "Mesala bu hastalığa yakalanan kişi havuza girmek istediğinde tam teşekküllü bir hastaneden rapor alması isteniyor. Evde otururken ayrı ayrı odalarda oturuluyor. Kişi lokanta veya fırında iş başvurusu yaptığında kabul edilmiyor. Hepatit B hastalığı kişinin bir yerinden akan kanının başka bir kişiye etkileşimi ile ancak bulaşır. Biz hekimlere bu anlamda toplumu ve hastayı bilgilendirmede çok büyük görevler düşüyor. Bu anlamda bugün burada olduğu gibi önemli firmaların bu konulara dikkat çekmek için toplantılar düzenlemesini çok önemsiyoruz." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile