Karaciger yetmezliginin önüne geçilmesi için hepatit asilarinin önemine dikkat çeken Ramazanogu, “Karacigeri tutabilen birçok virüs olmakla birlikte hepatit virüsü diye bahsettiklerimiz baslica hepatit A,B,C,D ve E olmak üzere 5 çesittir. Bu virüslerden, B, C ve B varliginda D virüsleri kronik hepatit, karaciger yetmezligi, karaciger kanserine yol açabilmekteyken, A ve E virüslerinde kroniklesme beklenmese de akut karaciger yetmezligi gibi ciddi klinik tablolara yol açabilmektedir” dedi.
Her gün çogu tespit edilemeyen 8 bin yeni hepatit enfeksiyonu gözlemlendigini belirten Ramazanoglu, “Karaciger, vücutta olmazsa olmaz islevler gören, son döneme kadar bu islevlerini yerine getirmeye çalisan bir organdir. Bu nedenlerle, viral hepatitler çogunlukla sessiz seyreder. Her gün çogu tespit edilemeyen yaklasik 8 bin yeni hepatit enfeksiyonu gözlenmektedir. Her yil bir milyondan fazla hepatite bagli ölüm ve her 10 saniyede bir yeni kronik enfeksiyon gelismektedir. Dünyada yilda 1 milyon 400 bin insanin bu virüs tiplerine bagli hastaliklardan öldügü rapor edilmistir. Önlenebilir virüsler için bu oranlar ciddi anlamda yüksektir” diye konustu.
Hepatit virüslerinin bulas yollarini bilmenin hepatitten korunmak için ilk adim oldugunu ifade eden Uzm. Dr. Ramazanoglu, “A ve E virüsü kontamine su ve gidalardan feko-oral yolla bulasirken, B ve C virüsleri cinsel yolla, kan nakliyle, vücut sivilariyla ve anneden bebege bulasir. Temiz su, temiz gida, temiz eller hepatit bulasini önlemek için önemlidir. Bunlara ek olarak, hijyenik olmayan kanamali islemlerden kaçinilmasi, korunmasiz cinsel iliskiden kaçinilmasi ve gebelerin ilk dönemde mutlaka hepatit testlerinin taranmasi gerekmektedir” dedi.
Hepatit virüs asisinin çocukluk çaginda asi takviminde oldugunu belirten Uzm. Dr. Ramazanoglu “Hepatit virüslerinden A ve B için asi bulunmaktadir ve çocukluk çagi asi takvimimizde yer almaktadir. Hepatit B asisi, hepatit D virüsüne karsi da korur. Hepatit C için etkin asi mevcut degilse de, yüksek etkin tedavisi bulunmaktadir. Hepatit virüslerine maruz kalmadan önce asilarin yapilmasi hepatitten korunmak için, kronik hepatit gelistiginde ise tedaviye uyum göstermek karaciger yetmezligi gelismesini önlemek için elzemdir. Hepatit asilarini yaptirmak isteyen vatandaslarimiz, aile hekimlerine ya da enfeksiyon hastaliklari polikliniklerine basvurarak planlama yaptirabilir. Unutmayalim bir karacigerimiz, bir hayatimiz var. Hepatit virüsleri önce karacigerimizi sonra hayatimizi bitirmesin” ifadelerine yer verdi.
Hepatitten Korunmak Için Asi Yaptirin
Sivas Numune Hastanesinde Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani olarak görev yapan Dr. Zeynep Banu Ramazanoglu, her yil dünyada 1 milyon 400 bin kisinin ölümüne neden olan hepatit hakkinda bilgiler verdi.



















