Her Anı Mutluluk Veren Mekan Açıklaması 'Tebessüm Kahvesi'

İstanbul'un Üsküdar ilçesinde Down sendromlu 10 çalışanın hizmet verdiği Tebessüm Kahvesi, ekibi ve ismiyle özdeşleşen duyguları oluşturan güler yüzlü servisiyle ilgi görüyor Geçen sene 2,5 aylık hijyen, servis ve davranış biçimleri eğitimlerinin sonunda aldıkları sertifikayla meslek hayatına atılan dezavantajlı gençler, aldıkları siparişleri kendilerine özgü sevecen ve sempatik tavırlarıyla müşterilere servis ediyor Down Sendromlu gençler, çaykahve veya meşrubat içmek ya da bir şeyler yemek için işletmeye gelen müşterilerin de ilgi odağı olmuş durumda Üsküdar Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdür Yardımcısı Yıldız: 'Tebessüm Kahvesi'ni okul olarak inşa ettik. Biz istedik ki buraya gelen her arkadaşımız, bu sürecin sonunda yaptığımız hizmetlerle piyasada farklı sektörlerdeki işletmelerde, Türkiye'nin marka işletmelerinde görev alabilsin. Biz bunun ilkini gerçekleştirdik. Bir arkadaşımız şu an Boğaz'ın ünlü restoranlarından birinde hizmet veriyor. İstiyoruz ki bu arkadaşlarımız süreç içerisinde işletme sahibi olsunlar, kendi işletmelerini açsınlar'

KAAN BOZDOĞAN - İstanbul'un Üsküdar ilçesinde Down sendromlu 10 çalışanın hizmet verdiği 'Tebessüm Kahvesi', ekibi ve ismiyle özdeşleşen duyguları oluşturan güler yüzlü servisiyle ilgi görüyor.

Üsküdar Belediyesi'nce hayata geçirilen proje kapsamında Burhan Felek Köşkü'nün bahçesinde oluşturulan Tebessüm Kahvesi'nde, yaşları 18-35 arasında değişen 10 Down sendromlu, ortaya koydukları 'güler yüzlü' hizmet anlayışıyla engellerin aşılabileceğini gösteriyor.

Geçen sene 2,5 aylık hijyen, servis ve davranış biçimleri eğitimlerinin sonunda aldıkları sertifikayla meslek hayatına atılan dezavantajlı gençler, aldıkları siparişleri kendilerine özgü sevecen ve sempatik tavırlarıyla müşterilere servis ediyor.

Gün içinde 08.00-20.00 saatleri arasında 5'erli gruplar halinde 6'şar saat olmak üzere iki vardiya çalışan ekip, çay-kahve veya meşrubat içmek ya da bir şeyler yemek için işletmeye gelen müşterilerin de ilgi odağı olmuş durumda.

Proje sorumlusu Şermin Çoban'ın öncülüğünde hizmet veren Down sendromlu personeller, barmenlik ve garsonluk vazifelerini ustaca yerine getiriyor. Müşteriler, içecek ve yiyeceklerini Down sendromlu gençlerin servisi ile tadıyor.

Üsküdar Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdür Yardımcısı Mustafa Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tebessüm Kahvesi'nin dezavantajlı gruplar üzerinde iz bırakacak ve geleceğe taşınabilecek projeler üretmek düşüncesiyle ortaya çıktığını belirtti.

'Biz istedik ki vatandaşlarımızı dezavantajlı gruplarla bir araya getirelim, ön yargı silsilesini yıkalım. Burada insanlar şunu gördü; aslında bu tür arkadaşlarımız sanıldığının çok daha ötesinde hijyene çok meraklı, hatta hastalık derecesinde hijyen merakı olan arkadaşlarımız var. İşini gerçekten titizlikle yapıyor, tam bir profesyonel saha elemanı olarak çalışıyorlar.' diyen Yıldız, Down sendromlu bireylerin yanı sıra ailelerinin de sosyal hayata entegrasyonunu çok önemsediklerini söyledi.

Tebessüm Kahvesi'nin aynı zamanda bir okul olduğuna dikkati çeken Yılmaz, 'Biz istedik ki buraya gelen her arkadaşımız bu sürecin sonunda yaptığımız hizmetlerle piyasada farklı sektörlerdeki işletmelerde, Türkiye'nin marka işletmelerinde görev alabilsin. Biz bunun ilkini gerçekleştirdik. Bir arkadaşımız şu an Boğaz'ın ünlü restoranlarından birinde hizmet veriyor. İstiyoruz ki bu arkadaşlarımız süreç içerisinde işletme sahibi olsunlar, kendi işletmelerini açsınlar.' diye konuştu.

- 'Müşteri memnuniyeti konusunda son derece titizler'

Tebessüm Kahvesi'nde 7'den 77'ye herkesin huzurlu vakit geçirebileceğini dile getiren Yılmaz, 'İstanbul'un tam ortasında nezih mekanlardan biri. Tebessüm Kahvesi menüsü, fiyat politikasıyla da gerçekten kaliteli mekanlardan biri. Arkadaşlarımız müşteri memnuniyeti konusunda son derece titizler. İddia ediyorum, ismi gibi bir proje. Buraya gelip de insanın huzur bulamadığı bir an yoktur diye düşünüyorum.' dedi.

Yılmaz, müşterilerin işletmeden mutlulukla ayrıldığını, sevimli, sempatik ve güler yüzlü personellerin hizmet verdiği mekandan vazgeçemeyen daimi müşterilerin bulunduğunu ifade etti.

Projenin Down sendromluların kişisel gelişimlerine de katkı sunduğunu anlatan Yılmaz, şunları dile getirdi:

'İşletmeyi açtığımızda bu arkadaşlarımızı evlerine servisle götürüp getiriyorduk. Hala götürüp getirdiğimiz arkadaşlar var ama şimdi arkadaşlarımız toplu taşıma araçlarıyla evlerine gönül rahatlığıyla gidip gelebiliyor, yürüyerek gidip gelebiliyor. Çarşı pazarda kendi evlerinin ihtiyaçlarını karşılayabiliyor, alışveriş yapabiliyor. Bu bizim için önemli ve değerli. Bu Down sendromlu arkadaşlarımız öyle hafif Down sendromlu arkadaşlarımız değiller. Bunu seçerken 'hafif Down sendromlu arkadaşları seçelim de işletmemiz farklı olsun' diye düşünmedik. İleri derecede Down sendromlu olan ya da mental anlamda dezavantajlı olan arkadaşlarımız da vardı. Şimdi entegrasyonunu tamamlamış, sosyal kültürel yapısını ilerletmiş bir arkadaş grubuyla çalışıyoruz.'

- 'Ticari kazanç beklentisi yok'

Mustafa Yılmaz, işletmenin ticari kazanç beklentisinin bulunmadığına dikkati çekerken, şunları kaydetti:

'Tebessüm Kahvesi asla ticari bir gaye ile açılmış bir proje değil ama çok şükür milletimizin teveccühü, projenin güzel ilerlemesi, arkadaşlarımızın ortaya koyduğu performans beklentimizin çok çok üstünde değer oluşturdu. Bu bizim için önemli. En önemli kazancımız bu arkadaşlarımızın sosyal hayata kazandırılması ve Türkiye'ye önce olmaktı. Tebessüm Kahvesi hem bölgesine hem de ülkemize öncü olmuş bir proje.'

- 'Burada tebessüm etmeyene yer yok'

Down Sendromlu Zuhal Başbülbül, çalışmaktan mutluluk duyduğunu ve müşterilerle iyi diyaloglar kurduklarını belirtirken, kazancıyla ev ve araba almayı planladığını ifade etti.

Arlin Gültane, 'Burada tebessüm etmeyene yer yok.' ifadesini kullandı.

Emrah Kuru ise misafirleri sevgi ve güler yüzle karşıladıklarını, saygı ve hoşgörüyle hizmet verdiklerini vurguladı.

İşletmeyi internette gördükten sonra merak ettiğini ve sonrasında çay içmeye geldiğini aktaran Nazmiye Özaslan ise şöyle dedi:

'İnternette görmüştüm. Çok dikkatimi çekmişti, fırsat bulamamıştım. Bir gün hastaneye giderken 'Tebessüm Kahvesi'nin burada olduğunu fark ettim. Yengemle geldik, çok beğendik. Onların ilgisi, sempatikliği çok hoşumuza gitti. Çok tatlılar, bizden biri, arkadaş gibiler. Hatta bazen çay istiyoruz 'Hadi be' falan yapıyorlar, çok sevimliler. Çevremdekilere önerdim, gelen herkes çok memnun. Burası beni çok rahatlatıyor.'

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile