“Her Ay Ortalama 35 Kadın Öldürülüyor”

“Her Ay Ortalama 35 Kadın Öldürülüyor”

Kayseri'deki kadın derneklerinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği konferansta konuşma yapan Kayseri Kent Konseyi Kadınlar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hülya Argunşah, çeşitli sebeplerle her ay ortalama 35 kadının öldürüldüğünü bildirdi.

Kayseri’deki kadın derneklerinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri devam ediyor. Hafta boyunca devam eden etkinlikler çerçevesinde Kayseri Ticaret Odası’nda bir konferans düzenlendi. Türk Anneler Derneği, Türk Dünyası Kadınları Dayanışma Derneği, Türk Kadınlar Derneği ve Yeni Ufuklar Derneklerinin Kayseri Şubeleri ile Kent Konseyi Kadınlar Meclisi’nin ortaklaşa düzenlediği konferansa, Eski Devlet Bakanı Işılay Saygın, Eski Kayseri Milletvekili Sevgi Esen, dernek başkanları ve üyeleri ile çok sayıda kadın katıldı.

Konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, tüm dernekler adına Kayseri Kent Konseyi Kadınlar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hülya Argunşah’ın açılış konuşmasıyla başladı. Hülya Argunşah, son 7 ayda 546 kadının öldürüldüğünü ve çeşitli sebepler ya da nedensiz yere öldürülen bu kadınların, günde ortalama 35 kadının öldürülmesi anlamına geldiğini söyledi. Argunşah, günde en az 1 kadın insanlığa yakışmaz bir şekilde öldürülmektedir” dedi.

Mecliste söz sahibi olan kadınların sayısından bahseden Argunşah, 1935 yılında 395 milletvekilinden 18’inin kadın olduğunu ve o dönemin şartlarına göre azımsanmayacak bir rakam olduğunu söyledi. 4.6’lık oranı oluşturan bu durumun, 2007 seçimlerinde 9.1’e ulaştığını, ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden Argunşah, “Mecliste 550 milletvekili var, bunlardan 50 kadın milletvekili var. Bu rakam meclis toplamı içinde büyük bir rakam oluşturmuyor. Hatta bu rakamın 60’lı yıllarda 17’lere kadar düştüğü gözleniyor” şeklinde konuştu.

Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin, “Mecliste 275 Kadın” fikrini son derece olumlu gördüğünü belirten Argunşah, kadınların daha çok söz sahibi olması için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Daha sonra konuşma yapan Eski Devlet Bakanı Işılay Saygın, mecliste olduğu tüm dönemlerde yaptıkları çalışmalar ve yasalar hakkında bilgi verdi. Aynı zamanda Eski Buca Belediye Başkanı olan Saygın, bakanlığı dönemince kadınların babalarının soyadını kullanma, nüfus cüzdanlarında boşandıktan sonra yazılan ‘dul’ ibaresinin kaldırılması ve boşandıktan sonra mal varlığının eşler arasında paylaşılması gibi kanunları yürürlülüğe sokmak için yasalar hazırladıklarını söyledi.

Kadınların mutlaka seçme ve seçilme hakkını kullanması gerektiğini ifade eden Saygın, belediye başkanlıkları ve milletvekili seçimlerinde kadınların aday olması için cesaretlerinin eksik olduğunu ve bu cesareti elde etmek için korkmamalarını belirtti.

Konuşmaların ardından konferans geçildi. Konferans, soru-cevap sunumunun ardından son buldu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile