Zahteroğulları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakanlığın 76 milyona hitap ettiğini, engellilere, çocuklara, yaşlılara, şehit yakınları ve gazilere yönelik birçok çalışma yaptıklarını söyledi.
Nüfus politikalarıyla ilgili de projeler hazırladıklarını belirten Zahteroğulları, şöyle konuştu:
"Önümüzdeki dönemde en önemli alanımız hükümet programında da yer alan Aile Sosyal Destek Programı'dır.Eylül ayının sonuna kadar her ilde sosyal hizmet destek merkezi oluşmuş olacak. Yıl sonuna kadar bunun sayısı 114'e çıkacaktır. 2014'te sosyal yardımlaşma vakıflarının yanına, sosyal hizmet merkezlerini de oluşturmuş olacağız."
Zahteroğulları, ASDEP'in amacının ihtiyaç duyan vatandaşlara hizmeti anında ve yerinde götürmek olduğunu belirtti.
Sosyal hizmete ya da kamu hizmetine duyulan ihtiyacı tespit etmenin yeterli olmadığını, bu tespit sonucunda vatandaşlara çözümler üreterek bu süreçte onlara rehberlik hizmeti sunmak istediklerini vurgulayan Zahteroğulları, şöyle devam etti:
"Yani bir kamu görevlisi o ailenin bütün bu süreçlerinde onlarla birlikte yürüyecek ve onlara rehberlik ve danışmanlık edecektir. Projemizin pilot uygulamaları yapıldı. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarındaki sosyal inceleme görevlileri aile ziyaretlerini yapıyorlar ancak ASDEP yapılanmasını yeni oluşturuyoruz. Eylül ayı sonuna kadar 81 ilde en az bir ASDEP olacak. Bu yaygınlaşacak Türkiye genelinde büyük merkezlerde, il merkezlerinde ve ilçe gruplarında 416 tane sosyal hizmet merkezi olacak. ASDEP ile buradaki sosyal çalışmacılar, psikologlar, psikolojik danışma rehberleri, meslek elemanları, eğitimciler ve meslek profesyonellerinin birlikte hizmet sunduğu adeta 'tüm uzmanların vakalarda birlikte hareket ettikleri ',her meslek grubunun kendi alanında müdahale edebileceği bir altyapı oluşacaktır."
-"14 bin çocuk bakanlığa emanet"
Zahteroğulları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına emanet edilen yaklaşık 14 bin çocuk olduğunu söyledi.
Çocukların bir kısmına koruyucu aile yanında, bir kısmına ev tipi bakım modeli ile bir kısmına da bakanlığa bağlı ihtisaslaşmış kurumlarda bakıldığını belirten Zahteroğulları, çocukların hayata hazırlanması açısından eğitimlerini çok önemsediklerini ifade etti.
Bakanlığa bağlı kurumlarda kalan çocukları meslek edinmeleri için özel okullara da gönderdiklerini anlatan Zahteroğulları, şunları kaydetti:
"Çocuklar 18 yaşını doldurduklarında, yani kurum bakımları sona erdiğinde onlara bir hayat tecrübesini kazandırmamız lazım. Bunu yaparken de onların kişisel gelişimleri çok önemlidir. Spor sadece bizim kurumlarımızda kalan çocuklara değil, tüm gençlerin gelişiminde oldukça önemlidir. Spor, gençlerin bedensel ve ruhsal gelişiminde, arkadaşlık ilişkilerinde, paylaşmada, hayat mücadelesinde alışmada ve kendi sorunlarını çözmede önemli bir araçtır. Bu imkandan çocuklarımızı olabildiğince yararlandırmak istiyoruz."
Zahteroğulları, sportif faaliyetler kapsamında Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya ile protokol imzaladıklarını söyledi.
Bu konuda yönlendirmeleri olduğunu ifade eden Zahteroğulları, şöyle devam etti:
"Bütün illerde spor kulüpleri oluşturduk. Sadece bizim bünyemizdeki çocuklar için değil çevreden de çocuklarımız istifade edebilecek. Öğretmenlerimiz, antrenörlerimiz çocuklarımızın isteğine göre onları yönlendiriyor. Biz çocuklarımızın iyi bir eğitimle sanat dallarında, sosyal aktivitelerde ve her bir çocuğumuzun bir spor dalıyla ilgilenmesini istiyoruz. Çocuklarımız amatör olarak da sporla ilgilenebilecek. Profesyonel sporcu olabilecek, bunu ilerletebilecek çocuklarımız varsa onları da sonuna kadar destekleme arzusundayız."
Zahteroğulları, çocukların badminton, güreş, atletizm, voleybol ve çeşitli spor branşlarında aktivitelere katılabileceğini, bakanlığın çocukların gelişimi için çaba harcadığını kaydetti.
"Her İle Sosyal Hizmet Destek Merkezi"
EDİRNE - CİHAN DEMİRCİ - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları, "Eylül ayının sonuna kadar her ilde sosyal hizmet destek merkezi oluşmuş olacak. Yıl sonuna kadar bunun sayısı 114'e çıkacaktır" dedi.