Her Mermi Çekirdegi Çiktigi Namlunun Imzasini Tasiyor

ATK Balistik Sube Müdürü Ercan Arslan: 'Olay yerinde bulunan mermi çekirdekleri ve kovanlar, atessiz silahlar dedigimiz, biçaklar, kesici, delici yaralayici aletlerle, giysilerle, atis mesafesiyle ilgili raporlarimizi en kisa zamanda ilgili makamlara iletiyoruz'.

BASAK AKBULUT YAZAR - Içerisinde atis poligonu, mukayese mikroskoplari, ölçüm cihazlari ve endoskopi kameralari barindiran Adli Tip Kurumu (ATK) Balistik Sube Müdürlügü, adli makamlardan gönderilen her bir mermi çekirdeginin izini sürerken, elde ettikleri bulgularla gerçek zanlilarin ortaya çikarilmasinda yogun mesai harciyor.

???????ATK'nin Fizik Ihtisas Dairesi'ne bagli Balistik Sube Müdürlügü, mahkeme, hakimlik ve savciliklarca gönderilen silah, mermi, atis artiklari, kesici, delici gibi aletlerle ilgili incelemeleri yapip, sorulara yanit arayarak rapor hazirliyor.

Mühürlü torbada gelen delile iliskin, atis yapilan silahin türü, kaç atis yapildigi, atis mesafesi, atis açisi, atis yönü gibi incelemeler için mikroskoplar, ekipmanlar ve çesitli cihazlar kullaniliyor.

Silah namlusunda bulunan ve merminin kendi ekseni etrafinda dönmesini saglayan yiv ve setlerin mermi çekirdeginde biraktigi iz mikroskop araciligiyla inceleniyor ve çekirdegin hangi silahtan atildigi saptanmaya çalisiliyor.

Ayrica, eger gönderilmis bir silah varsa, silahla mermi çekirdegi arasinda eslesme olup olmadigina bakmak için silahin namlusuna endoskopi kamerasi sokulup yiv ve set izine bakiliyor.

Kovanin arkasindaki igne izi de uzman kisiler tarafindan mikroskopla incelenerek, kovanin hangi tip ya da hangi marka silahtan atilmis olabilecegi ortaya çikariliyor.

Yaralama ya da ölümle sonuçlanan olaylarda kisinin üzerindeki kiyafeti incelemek de Balistik Subesi'nin görev alanlarindan biri. Tipki silahla atis yapan kisinin elinde barut izi kaldigi gibi, her mermi çekirdegi insan vücuduna girerken kiyafet üzerinde "atis artigi" denilen kimyasal kalinti birakiyor.

Adli makamlarca gönderilen delil niteligindeki kiyafetin üzerindeki atis artiklarina gelistirilmis griess testi ve sodyum rodizonat gibi testleri uygulayan uzmanlar, bu sayede kisinin ne kadar mesafeden vuruldugunu tespit edebiliyor.

???????Adli makamlarca yakalanan ve subeye gönderilen silahlarin atisa elverisli olup olmadigi incelendikten sonra, sube içinde bulunan poligonda gerekli tüm önlemleri alan görevliler, tüfek ya da tabancayla atis yapiyor.

- "Bizim yaptigimiz incelemeler ve dosyadaki elde edilen bilgilerle bir sonuca varilmis oluyor"

Yapilan çalismalara iliskin AA muhabirine açiklamalarda bulunan Balistik Sube Müdürü Ercan Arslan, subeyi ilgilendirilen esyalarin incelemesini yaptiklarini belirtti.

Arslan, söyle devam etti:

"Bize esyanin 6136 sayili Atesli Silahlar ve Biçaklar Hakkinda Kanun kapsamina giren nitelikte olup olmadigi sorulabilir. Olay yerinde bulunan mermi çekirdekleri ve kovanlarin, süpheli tabancadan atilip atilmadigi veya mermi çekirdeginin, kovanlarinin, süpheli tabanca yoksa kendi aralarinda kaç tabancadan atilmis olabilecegi hususunda soru sorulabilir. Atessiz silahlar dedigimiz, biçaklar, kesici, delici yaralayici olan aletlerle ilgili sorular sorulabilir. Bir de giysi inceleme sorularimiz vardir. Atis mesafesiyle ilgili sorular sorulabiliyor. Biz de gelen müzekkereye göre incelemelerimiz yapip, raporlarimizi en kisa zamanda ilgili makamlara iletiyoruz."

Atis mesafesi incelemesinin giysiler üzerinde yapildigini aktaran Arslan, giysi üzerinde atesli silahla olusmus bir delik varsa, incelemesini yaptiklarini söyledi.

Arslan, "Ilk önce fiziksel incelemeyi yapiyoruz. Buna otopsi tutanaginda belirtilen giris ve çikis deliklerinin tespitiyle basliyoruz. Sonra kullanacagimiz kimyasala karar verip, sonra gerekli kimyasal incelemeyi yapar, elde ettigimiz sonuçlari rapora dökeriz." dedi.

Bir kisinin hangi açidan, hangi mesafeden ne tür bir silahla vuruldugunun tespiti noktasinda incelemeler yaptiklarini ifade eden Arslan, su bilgileri verdi:

"Soru diyelim ki 'Intihar mi?' Böyle bir soruysa ve kurulu ilgilendiriyorsa gerekli olan incelemelerimizi yaptiktan sonra ilgili kurula raporumuzla beraber göndeririz. Kurula gönderirken de bilgi amaçli incelemeyi yapmamizi isteyen makama da raporun bir örnegini atmis oluruz. Biz 'Intihar mi degil mi?' seklinde bu tür bir yorumda bulunmuyoruz ama yardimci olmus oluyoruz. Bizim yaptigimiz incelemeler ve dosyadaki elde edilen bilgilerle bir sonuca varilmis oluyor."

Ercan Arslan, gün içinde bazen 5, bazen de 25-30 silahla poligonda atis yaptiklarini anlatarak, atis yapar hale dönüstürülen ve halk arasinda kurusiki olarak bilinen gaz tabancalarina iliskin, "Kurusiki denen silahlar aslinda ses tabancasi olarak üretilmistir. Dügünlerde, özel günlerde havaya atis yapip ses çikarmasi için. Daha sonra bu silahlar da merdiven alti dedigimiz atölyelerde degisiklige gidilmis, özel nitelikte fisek atar hale getirilmis. Bazilarinin namlulari degistirilerek, yivli setli namlu takilarak mermi çekirdegi içeren fisekleri atar hale getirilmis. 2008'de bunlar da bir disipline baglanarak, günümüzde bu sekilde üretilme imkanina set çekilmeye çalisiliyor." diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile