30 yıllık geçmişleri var... Yetiştirdiği yazarların oyunları Devlet Tiyatroları 'nın repertuarına alınıyor. Hedefleri; her şeyi alkışlamayan 'alkışları kıymetli ' seyirci... İsteyen herkes atölye çalışmalarına katılabilir ve onların ifadesiyle 'kendi bakış açılarını oyuna yansıtabilir '... Yıldız Teknik Üniversitesi Oyuncuları 'ndan bahsediyoruz. Bugünlerde 'Karanlık Komedi 'yi sahneye koyuyorlar: 'Hayatınızın en önemli gecesinde tüm ışıklar sönse ne yaparsınız? Karanlıkta işleri ne kadar idare edebilirsiniz veya ne kadar karıştırabilirsiniz? Biz sizin için denedik. ' diye sordukları oyunlarını ve yeni projelerini konuştuk.
Öncelikle Yıldız Teknik Üniversitesi Oyuncuları kimdir?
Ceyhun Sevilmiş: Yıldız Üniversitesi Oyuncuları 1982 yılında, mühendislik öğrencileri Feridun Fikri Bayar ve Cem Davran tarafından kuruldu. 30. yılımızdayız yani... Kulüpte öncelikle temel oyunculuk eğitimi veriliyor. 1 senelik eğitimi tamamlayanlar oyunlarda rol alabiliyorlar. Kulüpte bir usta çırak ilişkisi var. Yönetmenlerimizi ve bazen yazarlarımızı kendi içimizden çıkarıyoruz ve çoğunlukla Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü'nde kendi sahnemiz olan Oğuz Atay Sahnesi 'nde oyunlarımızı sergiliyoruz. Çeşitli il ve sahnelere de turnelere gidiyoruz.
Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi olmayan ve tiyatroyla ilgilenen insanlarları da eğitip atölye çalışmaları yapıyorsunuz. Nasıl dahil olunuyor sizin oyunlara?
C. Sevilmiş: Bu eğitimlerimizde herhangi bir yaş, okul sınırlaması bulunmuyor. İsteyen herkes gelip katılabiliyor. Bu projeye devam etmek istiyoruz. Çünkü sahneye çıkan her insan topluluğumuza yeni bakış açıları ve değer katıyor.
Burak Akay: Amaçlarımız arasında özellikle profesyonellik adına daha fazla dışarı açılmak bulunuyor. Çünkü şu an bu işi amatör olarak yapsak da ciddi bir emek harcıyoruz. İleride daha profesyonel olarak tiyatroyla ilgilenmek hepimizin ortak hayali.
Ürüncan Keskin: Oyunlarımızı daha büyük kitlelere ulaştırmak istiyoruz. Festivallere katılarak ve turneler düzenleyerek mümkün olduğu kadar fazla insana ulaşmaya çalışıyoruz. Oyunlarımız üzerine seyircilerle söyleşiler yaparak geri bildirimler alıyoruz. Aynı zamanda da daha fazla insana nasıl ulaşırız onun üzerine kafa patlatıyoruz. Aynı zamanda da iyi bir seyirci yetiştirmek istiyoruz.
İyi bir seyirci yetiştirmekten kastınız nedir?
Ü. Keskin: İyi bir seyirci yetiştirmek bizim için, oyunları eleştirebilecek, biraz daha detaylı ve sorgulayan gözlere sahip olan seyirci demek. Popüler kültüre hemen kapılıp gitmeyen düz mantıkla bakmayan seyircilerin, tiyatroyu oynayanlardan daha çok geliştirebileceğine inanıyoruz.
C. Sevilmiş: Bize bu toplulukta her zaman alkışın değeri vurgulanır. Ve ustalarımız bize her zaman alkışı almanın zorluğunu anlatır. Biz de çalışmalarımızı bunun üzerine yaparız. Dolayısıyla iyi bir seyircinin her şeyi alkışlamayan, alkışıyla işinizi değerlendirebilen bir seyirci olduğunu düşünüyoruz.
Birçoğunuz çeşitli dizilerde rol alıyorsunuz, profesyonelliğe geçiş yapıyorsunuz. YÜO size ne katıyor?
S. Kurtaran: Oyunculuk hakkında bu toplulukta ciddi bir eğitim aldığımızı düşünüyoruz. Bir noktadan sonra sizin için tek ve en önemli şey iyi oyunculuk yapmak, güzel oyunlar sergilemek oluyor. Televizyondaysa işin içine para giriyor ve olayın şekli değişiyor. Tabi televizyon sayesinde yeni insanlarla tanışıyorsunuz ve farkındalığınız artıyor.
C.Sevilmiş: Kulüpte verilen oyunculuk eğitimi çok sağlam temellere dayanıyor. Murat Yıldırım, Erdem Baş, Hamdi Alkan, Deniz Özmen gibi profesyonel isimler bizim ustalarımız. Bu sahneden çıkmış insanlar hepsi. Biz burada öncelikle özgüven ve insanlar karşısında ayakta durmaktan başlıyoruz eğitimlere. Temeli iyi atmaya çalışıyoruz yani...
Son oyununuz Karanlık 'ta Komedi 'yi konuşalım biraz da... Bu oyunu seçmeye nasıl karar verdiniz. Bu süreci anlatır mısınız?
C.Sevilmiş: Oyun benim lise yıllarımda hocamın bana öğrettiği bir oyundu. Topluluğa geldiğimden beri burada oynanmasını çok istediğim oyunlardan biriydi. Eğlenceli bir oyun. Peter Shaffer 'ın başarıyla yazdığı bir Fars Komedisi. 2011 yazında başladık oyunu çalışmaya. Ritm ve ışık çalışmalarını da ön planda tuttuk. Çünkü ışık bu oyunda çok etkili kullanılıyor. Seyirciyle buluştuğumuzda da iyi reaksiyonlar aldık. Her oynandığında daha da gelişecek bir oyun.
Oyunu ilk izlediğim zaman dekor ön plana çıktı. Oyunla bütünleşmiş, oyunu tamamlayan bir dekor var. Sahne arkası çalışmalarını nasıl değerlendirdiniz?
T.Tazeçiçek: Oyunun dekorunun, Fars Komedisi olduğu için gerçekçi ve metinle çok iç içe geçmiş olması gerekiyordu. Bu konuda profesyonel yardımlarla beraber ciddi bir çalışmayla tamamladık dekorumuzu.
C.Sevilmiş: Biz dekor, kostüm gibi her detayı kendimiz tasarlayıp yapmak istiyoruz. Emeği kendimiz harcayınca bizi anlatan bir doku oluşmuş oluyor. Bizim emeğimizle oluşunca daha değerli oluyor ve bu seyirciye de yansıyor diye düşünüyorum.
Bundan sonra YÜO bize neler sunacak, YÜO 'yu nerelerde takip edebileceğiz?
Ü. Keskin: Yeni oyunumuz Ali Kemal Tut 'un yazdığı 'Çukur ' olacak. Ali Kemal de bizim kulübümüzde yetişti. 'Çukur ' fantastik bir kara komedi. Kulübün 30. yılında kulüp içinden çıkmış bir oyun oynamak bizi çok heyecanlandırıyor. Oyunlarımızın tarihleri için ytuoyunculari.org adresinden bilgi alınabilir.
'Her Şeyi Alkışlamayan Seyirci İstiyoruz'
Yıldız Teknik Üniversitesi Oyuncuları iyi tiyatro için iyi seyirciye inananlardan: ''Oyunları eleştirebilecek, detaylı ve sorgulayan gözlere sahip olan, popüler kültüre hemen kapılıp gitmeyen seyirci ile tiyatronun geliştirilebileceğine inanıyoruz...''