Her Seyi Devletten Beklemeyen Muhtar, Köyüne 3 Milyon Liralik Hizmet Kazandirdi

Kirklareli'nin Armagan köyünde 2014'te 'Beni seçerseniz köyümüz kazanacak' sloganiyla çiktigi yarista muhtar seçilen Recep Dal, köyüne hizmet getirebilmek için yogun mücadele veriyor Armagan'a altyapidan üstyapiya, spor kompleksinden kütüphaneye birçok hizmeti kazandiran muhtar, çalismalariyla çevre köylere de örnek oluyor Muhtar Recep Dal: 'Köyümüzde her sey var. Bir genç istedigi alanda, internet, spor kompleksi, kütüphane ne ararsa köyde var. Son zamanlarda köye göç ve sahiplenme basladi'

ÖZGÜN TIRAN - Kirklareli'nin Armagan Köyü Muhtari Recep Dal, köyüne kazandirdigi hizmetlerle örnek oluyor.

Uzun yillar köyünde muhtar azasi olarak görev yapan Dal, 2014 seçimlerinde olusturdugu ekibiyle muhtarlik için aday olmaya karar verdi.

"Beni seçerseniz köyümüz kazanacak." sloganiyla kapi kapi dolasarak vaatlerini anlatan Dal, seçimi kazandi.

Dal, ardindan ekibiyle köyün eksikliklerini tespit ederek yatirim plani hazirladi.

Il Özel Idaresi ve KÖYDES kaynaklarindan yararlanan Dal, büyüksehir belediyeleri ile hayirseverlerin kapilarini çalarak da destek istedi.

Hazirladiklari KÖYSEL Dönüsüm Projesi kapsaminda köye 5 bin 500 metrekare sebeke suyu sistemi ile 3 bin 700 metre kanalizasyon sistemi kazandiran Dal, köyün hemen hemen tamamina parke tasi dösenmesini sagladi.

Ardindan köy çesmelerini tarihi dokuya uygun hale getiren muhtar, Armagan'a spor kompleksi, çocuk oyun gruplari, internet ve son olarak da kütüphane kazandirdi.

Muhtar Dal 5 yil önce Il Özel Idaresi ile Tarim ve Orman Müdürlügünün destegiyle hayata geçirdigi "Vali Hanim Çilegi Projesi" sayesinde kadinlarin çilek üretimi yapmasini sagladi.

Kadinlar proje kapsaminda olusturduklari çilek bahçelerinde bir yandan aile ekonomilerine katki saglarken diger yandan köye turist çekiyor.

- "Merkeze insani koyduk"

Dal, AA muhabirine, 7 yillik muhtarliginda halkin destegiyle çok basarili hizmetlere imza attigini söyledi.

Muhtar seçildikten sonra ekibiyle çok ciddi bir planlama yaptiklarini ifade eden Dal, "Planlama içerisinde altyapi, meydan çalismalari, sokak sagliklastirma, gençlere yönelik sportif faaliyetler gibi birçok alana dokunmak istedik. Amacimiz projelerin hep insan merkezli olmasi. 2015 yilinda basladigimiz çalismalarla 5 yilda yaklasik 3 milyon liralik yatirim gerçeklestirdik." diye konustu.

Bu yatirimlarin kendilerine inanan ve güvenen is insanlari, hayirseverler ve belediye baskanlarinin destegiyle gerçeklestigini dile getiren Dal, önce eksik olan altyapi çalismalarini tamamladiklarini bildirdi.

Dal, söyle devam etti:

"Ardindan 2016 yilinda KÖYSEL Dönüsüm Projesi kapsaminda meydan ve sokak sagliklastirma çalismalarini gerçeklestirdik. Proje kapsaminda 30 bin metrekare kilit tas dösedik. Yaninda peyzaj, park bahçesi, tuvalet gasilhane yaptik. Bu projeleri gerçeklestirirken merkeze insani koyduk. Il Özel Idaresi ile KÖYDES kaynaklarini da kullandik. Su ana kadar aldigimiz 260 bin lira ile biz 3 milyon liralik yatirimi gerçeklestirdik. Bire on kattik.''

Bu çalismalari yaparken çok zorlandiklarina dikkati çeken Dal, "Hizmeti nimet bildik, merkeze insani koyduk, 5 yil içerisine birçok çalismayi sigdirdik. Her noktaya dokunduk." dedi.

- "Göç veren degil, göç alan köy haline geldik"

Dal, yapilan yatirimlardan köylünün mutlu oldugunu vurgulayarak, "Köyümüz 20 yil önce 900 nüfusa sahipken 2000 yilinda 400'e kadar düstü ancak 2015 yilindan sonra 700 nüfusu yakalamis durumdayiz." ifadelerini kullandi.

Çok büyük çalismalara imza attiklarini vurgulayan Dal, sunlari kaydetti:

"20 yil öncesinde köyler göç vermeye basladi. Bu çok ciddi bir konu. Biz bu konuda belki biraz geç kaldik ama Armagan'da yapmis oldugumuz çalismalarla bu göçün önüne geçmeyi basardik. Köyümüz ile sehir merkezi arasinda bir fark kalmadi. Köyümüzde her sey var. Bir genç istedigi alanda internet, spor kompleksi, kütüphane ne ararsa köyde var. Son zamanlarda köye göç ve sahiplenme basladi."

Dal, 2022 yilinda KÖYSEL Dönüsüm Projesi'nin kapanisini yapacaklarini belirterek, "Bu çalismalarda beni en çok heyecanlandiran millet kiraathanesi konseptine uygun 10 bin kitaptan olusan kütüphanemiz oldu. Geriye dönüp baktigimda ben dahi bu projelerin nasil gerçeklestigine inanamiyorum." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile