'Her Şeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşıdır'

'Her Şeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşıdır'

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Manavgat Toplum Sağlığı Merkezi tarafından düzenlenen 9. Avrupa Aşı Haftası Etkinlikleri Manavgat Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleşti.


Programa Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programlar Şube Müdürü Dr. Ayşe Çakır Çelik, Ak Parti İlçe Başkanı Hüseyin Özdemir, İlçe Sağlık Müdürü Aşur Eker, Manavgat Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimi Dr. Tevfik Yoldan, Gençlik Hizmetleri ve İlçe Spor Müdürü Süleyman Gediz, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Asar, Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, ilçemizde bulunan sağlık kurumları çalışanları ve vatandaşlar katıldı.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, günün anlam ve önemine dair yapılan konuşmalar, şiirler ve Anadolu Müzik Merkezi öğrencileri tarafından seslendirilen mini konserle son buldu. Protokol, daha sonra Aşı ve Aşı haftası ile ilgili sağlık personelinin çocukları tarafından yapılan resim sergisini gezdi. Günün son etkinliği ise protokol, vatandaşlar ve sağlık çalışanlarının katıldığı, üzerinde aşı haftasının önemine vurgu yapan pankartların asıldığı tekne turu oldu.

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlık Müdürlüğü’nün Aşılı Çocuk Sağlıklı Çocuk projesini Manavgat'tan başlattığını belirten Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu “Bu çalışmaların temelinde asıl mantık sağlıklı nesil yetiştirmektir. Sağlıklı nesil yetiştirme konusunda nereden başlanılır konusuna aşı önemli bir cevap olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer gelecekte ülkemizde dünyamızda söz sahibi olmak istiyorsak ilk önce sağlıklı bir nesil yetiştirme konusunda çok önemli adımların atılması gerekiyor. Aşıdan sonra ölümün önlenme oranlarında son derece önemli rakamlara ulaşılmaktadır. Dolayısıyla hem ülkemi için dünya için uygarlık için dünya insanlığı için neslin sağlıklı yetiştirilmesi çok önemli yer tutar" dedi.

Ülkemizde yıllar önce sağlık personellerinin at sırtında köy köy, mezra mezra başlattıkları aşılama çalışmalarını bugün kendilerinin büyük bir gayretle devam ettirmeye çalıştıklarını belirten Manavgat Toplum Sağlığı (MTS) Sorumlu Hekimi Dr. Tevfik Yoldan “Geçmişte çocuklarımıza büyük oranda ölümlere sakat kalmalara sebep olan bu hastalıklar günümüzde artık neredeyse görülmemekte. Devam eden aşılama programında soğuk zincir aşılar için çok önemli bir konu oluşturmaktadır. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalarla hem merkez depolarımızda hem aile sağlığı merkezlerimizde bulunan buzdolaplarında ciddi soğuk zincir tertiplerine başlamış durumdayız. Bu anlamda da dünyaya örnek olan bir çalışma hala bakanlığımız tarafından yürütülmektedir. Aşılama çalışmalarının başarısının en önemli ayaklarından biride halkı bilinçlendirmek, halkın katılımını sağlamak. İlçemizde ki aşılama çalışmalarımız toplum sağlığı merkezimiz koordinasyonunda 16 Aile Sağlık Merkezimiz, 52 Aile Hekimi ve aile sağlığı elemanı tarafından yürütülmektedir. Bakanlığın bize 2013 yılı için verdiği hedefleri yüzde yüz tamamlamış durumdayız. Bu vesileyle toplum sağlığı merkezlerinde çalışan aile hekimlerimize ve bu başarının gerçek meyveleri ebe ve hemşirelerimize çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Aşı ve aşının yararları konusunda açıklamalarda bulunan Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programlar Şube Müdürü Dr. Ayşe Çakır Çelik, ülkemizde aşılama çalışmalarının sağlık bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yürütüldüğünü belirterek, “Sağlık bakanlığının koruyucu sağlık hizmetlerine verdiği öneme karşılık vatandaşlarımıza da görevler düşmektedir. Bunlardan biri de toplumsal duyarlılığı aşılara karşı artırmada yardımcı olmak ve zamanında çocuklarına aşı yaptırmaktır. Çünkü herhangi bir aşının koruyucu etki gösterebilmesi için uygun yaşlarda ve uygun aralıklarda yapılması şarttır. Aşıların çocuklara hastalıklara yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemlerden önce yapılması gerekmektedir. Geniş araştırmalar sonucunda belirlenen "Aşı Takvimi'ne uyulması, en yüksek düzeyde koruma sağlanması açısından çok önemlidir. Bebekleri, ölümcül ve sakat bırakan hastalıklardan korumak ve onlara sağlıklı bir gelecek sunabilmek için en emin yol aşılamadır. Bebeklerin korunması, gebelikten itibaren anne adayına uygulanacak aşılarla başlamaktadır. Aşılar, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından korumak için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Ülkemiz aşılamada en yüksek aşılama düzeyine ulaşmış olup aynı şekilde devam etmektedir. Aynı zamanda da erişkin aşılamasına önem verip risk altında olan 65 yaş üzeri kişilere de pnönomi, gribal enfeksiyon gibi hastalıklardan korumak amacıyla aşı yapılmaktadır. Geleceğimizin teminatı en kıymetli varlıklarımız olan çocuklarımızın sağlıklı yetişmeleri için rutin aşılarını yaptıralım, tüm aşı kampanyalarına katılalım. Unutmayalım ki sadece aşı uygulayarak her yıl 40-50.000 bebeğin ölümünü birlikte önlüyoruz. Aşılarla ilgili soru ve sorunlarınız için aile hekiminize veya bölgenizdeki toplum sağlığı merkezlerine başvurabilirsiniz. Dünyada, her yıl 5 yaşın altında, 2 500 000 çocuk aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle ölmektedir" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile