İHH İnsani Yardım Vakfının, 'Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var-İyilikte Yarışan Sınıflar Projesi' sayesinde, 2 milyonu aşkın öğrenci, 25 bine yakın yetime kardeş oldu.
İHH'dan yapılan açıklamaya göre, vakfın Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eğitim-Bir-Sen desteğiyle 'geleceğin iyiliksever Türkiye'sini bugünden inşa etmek üzere' hayata geçirdiği proje, bu eğitim ve öğretim döneminde de 81 ildeki okullarda uygulandı.
Çocukları küçük yaşlardan itibaren bilinçli, yardımsever, başkalarının dertleriyle dertlenen, duyarlı nesiller olarak yetiştirebilmeyi hedefleyen projeye 2016-2017 eğitim döneminde 81 ilden 2 milyonu aşkın öğrenci katıldı. Bu kapsamda, 2 milyon öğrenci, 24 bin 148 yetimle kardeş oldu.
Proje; savaş, doğal afet, yoksulluk, hastalık gibi sebeplerle hem Türkiye'de hem de dünyanın başka ülke ve bölgelerinde babasını veya annesini kaybetmiş yetim çocukların günlük ihtiyaçlarının öğrenciler tarafından karşılanmasını ve bu yolla dostluk ve kardeşliğin kıtalar arasındaki yegane köprü haline getirilmesini amaçlıyor.
Projeye katılan sınıfların bir yetimi desteklemeye karar verdikten sonra en az bir yıl boyunca (birden fazla yetim kardeş edinmek de mümkün) her ay düzenli olarak 100 TL toplaması gerekiyor. Çocuklar ve gençler, kardeşlerini İHH'nın Sponsorluk Destek Sistemi kapsamında yetim çalışmalarını yürüttüğü ülke ve bölgelerden seçiyor.
Sponsorluk süreci başlatıldıktan sonra sınıflar adına eşleştirilen yetimlerin ülkesi, adı, yaşı ve fotoğrafını içeren 'Yetim Özet Bilgi Formu' posta veya e-posta yoluyla her sınıfa ayrı ayrı gönderiliyor. Bu yetim bilgi formları sınıf panolarına asılabiliyor, böylece çocuklar destekledikleri yetimi her an hatırlama imkanı bulabiliyor. Sınıflar, dilerse yetim kardeşlerine mektup yazabiliyor ve destek verdikleri yetim kardeşlerinden mektup alabiliyor. Böylece Türkiye'den dünyaya uzanan yetim kardeşliği, mektup arkadaşlığıyla da pekiştirilebiliyor.
'Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var'
İHH'nın yürüttüğü proje kapsamında 2 milyon öğrenci, binlerce yetime kardeş oldu.