Her Yıl Üç Milyondan Fazla Kişi Koah Hastalığından Ölüyor

Tekirdağ’ın Çerkezköy İlçesinde Sağlık Müdürlüğü tarafından Kronik akciğer hastalığı olarak bilinen KOAH hastalığı ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.


20 Kasım Dünya KOAH Günü çerçevesinde İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından yayınlanan basın bildirisinde, her hastalıkta olduğu gibi gerekli önlemler alındığı taktirde KOAH hastalığından da korkmamak gerektiğine vurgu yapıldı. Geri dönüşü olmayan KOAH’ın, ilerleyici hava akımı kısıtlanması ile karakterize bir hastalık olduğu; bu hastalığa sahip olan kişilerin nefes alamaz hale geldiği belirtilen açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre tüm dünya’da hem KOAH hem de HİV/AİDS önde gelen 4’üncü sıradaki ölüm nedeni iken, ülkemizde 3’üncü sıradadır. Her yıl üç milyondan fazla kişi bu hastalıktan ölmekte ve tüm dünyada 40 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 10’undan fazlası bu hastalığa yakalanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

SİGARA RİSK FAKTÖRÜDÜR
Yapılan araştırmalar sonucunda, hastalığı tetikleyen en önemli faktörün sigara olduğu ifade edilen basın bildirisinde, “Pasif olarak sigara dumanına maruz kalmanın KOAH gelişme riskini, hiç sigara dumanına maruz kalmamış kişilere oranla belirgin olarak artırdığı bilinmektedir. Haftada 40 saatten fazla ve beş yıldan uzun süreli sigara dumanına maruz kalanların, KOAH gelişme riskini yüzde 50 oranında artırdığı saptanmış olduğundan, bireyler aktif olarak sigara içmeseler dahi yoğun sigara dumanı olan yerlerden kaçınmaları önemlidir” ifadeleri kullanıldı.

HAVA KİRLİLİĞİ HASTALIĞI TETİKLEMEKTEDİR
Hava yollarına zarar verme olasılığı olan gazların teneffüs edilmesinin de KOAH risk faktörleri arasında değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, “Bazı iş kollarında, çalışanlar zararlı gazlar, toz dumanı ve kimyasal maddelere maruz kalabiliyor. Bu kişilerin hava kirliliği, çevre kirliliği ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde iyi havalanmayan evlerde ısınmasında kullanılan kömür ve odun gibi yakıtların dumanı, KOAH gelişimindeki önemli risk faktörlerindendir” denildi.
KOAH’ın erken dönemde görülen belirtilerinin öksürük, balgam çıkarma ve hareketle ortaya çıkan nefes darlığı olduğu kaydedilen yazılı açıklamada, “Bu belirtilerin varlığında zaman geçirilmeden doktora başvurulması ve spirometri olarak bilinen basit, ağrısız bir test olan “soluk testi” yaptırılması gerekmektedir. KOAH tedavi edilmediği taktirde genellikle ilerleyici bir hastalık olarak seyreder. Hastalık ilerledikçe hastalar merdiven çıkarken, hızlı yürürken ve hatta en basit hareketleri bile yaparken, nefes alamaz hale gelebilirler. KOAH gelişimine neden olan risk faktörlerine maruziyeti azaltarak veya ortadan kaldırarak hastalık yavaşlatılabilir ve hatta ortadan kaldırılabilir. Eğer nefesiniz daralıyorsa ve sigara da içiyorsanız daha fazla gecikmeyin. Mutlaka bir Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurun” uyarısında bulunuldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile