Binalarda kullanılan bu cihazlarla birlikte artık herkes kullandığı enerjinin ücretini ödeyecek. Böylelikle enerji israfının da önüne geçilmesi planlanıyor. Bakanlık vatandaşlara bu sistem için üç yol önerdi.Birinci yol olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetki belgesi almış olan Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketleri aracılığıyla bu sistemin takılabileceği kaydedildi. Bu şirketlerin montaj ve okuma işlemini bina yönetimleri ile protokole bağlayarak gerçekleştirdiği ifade edildi. İkinci yol olarak bina yönetimi ekipmanları temin ederek okuma işini kendi bünyesinde çözümleyebilecek.Üçüncü yol ise yönetim herhangi bir firma ile anlaşarak montaj ve okuma hizmeti satın alabilecek. Firma yetkilileri binanın durumuna göre ısı pay ölçer ve diğer cihazları binaya monte edecek. Sıcaklık minimum 15 °C ye ayarlanabilecek. Her bir radyatör üzerine radyatörün sıcaklığını ayarlayacak termostatik vana ile binanın tesisat özelliğine göre ölçüm okuma ve faturalandırma işlemi için kullanılacak ısı ölçer takılacak.
Apartman yöneticileri ise ısı veya sıhhi sıcak suya ilişkin tüketimleri aylık veya belirli dönemlerde ölçecek ve bağımsız bölüm kullanıcılarına ait gider paylaşım belgeleri düzenleyecek. Yönetici paylaşım bilgilerini asgari üç gün süre ile liste halinde bina girişindeki panoda ilan edecek. Böylece herkes ne kadar enerji kullandığını ve ne kadar ücret ödediğini görmüş olacak.
Bu uygulama kanun hükmü olmasından dolayı bina yönetimlerinin gerek oy birliği gerekse de oy çokluğu ile almış olduğu aksi yönde kararlar ise kanunen geçerli olmayacak. Vatandaşlar yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinin listesine www.bep.gov.tr adresinden ulaşabilecek .
Herkes Kullandığı Kadar Enerji Ücreti Ödeyecek
Merkezi sistemle ısınan binalarda kullanılması zorunlu olan ısı ölçerler ve ısı sayaçları giderek yaygınlaşıyor.