Hersek'te Açıklaması

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Bosna-Hersek-in başkenti Saraybosna-ya geldi.

Rasmussen, günübirlik ziyareti kapsamında Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Neboyşa Radmanoviç ve Hırvat üyei Jelyko Komşiç ile bir araya geldi. Saraybosna'daki Devlet Başkanlığı binasında yapılan görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenlendi.

Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Neboyşa Radmanoviç, NATO Genel Sekreteri Rassmusen'in ziyaretinin, tüm Bosna-Hersek için ileriye doğru bir adım olacağına inandığını söyledi.

Rassmusen ile bugün gerçekleştirdikleri toplantıda Bosna-Hersek ve NATO arasındaki ilişkilerin değerlendirildiğini ifade eden Radmanoviç, "Ayrıca toplantıda, Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri'nde yapılan reformların başarılı olduğunu, Bosna-Hersek'in NATO'nun dünyanın her tarafında misyonlarda yer aldığını belirttik. Bosna-Hersek'in, geçmişte yaşadıklarını ele alarak, dünyanın her yerinde barışı isteyen bir ülke olduğunu belirttik" diye konuştu.

Görüşmede Bosna-Hersek'in NATO'ya katılım sürecinde 2 en büyük sorunun da gündeme geldiğini belirten Radmanoviç, "Ülkemizin NATO'ya katılım yolunda iki büyük sorunu olduğunu ifade ettik. Birincisi, ülkenin entitelerden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nde oluşan 'şüphecilik', bunun üzerinde önümüzdeki dönemde çalışacağız. İkincisi ise, Bosna-Hersek'in askeri taşınmazlarının devlete tahsis edilmesi konusundaki teknik durgunluk. Ülkemizin NATO'ya girmesi için askeri taşınmazlar sorununun halledilmesi temel şarttır" dedi.

Radmanoviç, Bosna-Hersek'in askeri taşınmazlarının entiteler üzerinden devlete aktarılması konusunda başarılı çalışmalar yapıldığını da belirten Radmanoviç, ülkenin siyasi parti liderleri, askeri taşınmazlarla ile ilgili bir anlaşma imzaladığını, fakat bu çalışmanın henüz tamamlanmadığını ifade etti.

-Rasmussen'in konuşması-

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise yaptığı konuşmada, Bosna-Hersek'in NATO'nun önemli bir ortağı olduğunu dile getirerek, Bosna-Hersek'e NATO'nun Afganistan'daki misyonuna verdiği katkıdan dolayı teşekkür etti.

NATO'ya katılan ve ekonomik büyümeyi, yeni iş imkanları yaratmayı ve refah artışını yakalamayı başaran Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin olduğu gibi, Bosna-Hersek'in de NATO'ya girmesiyle birlikte bir çok fayda göreceğini vurgulayan Rasmussen, "Bosna-Hersek te, eğer siyasi parti liderleri bunu gerçekten istiyorsa, bütün bunları başarabilir. NATO bu ülkenin reformları konusunda mutlaka destek çıkacaktır, fakat NATO'ya katılması için koşulan şartları sadece Bosna-Hersek yerine getirebilir" diye konuştu.

Bosna-Hersek'e NATO'ya üyelik için şart koşulan, askeri taşınmazların, devlet düzeyine aktarılması konusunun çok önemli olduğunu belirten Rasmussen, "Bu sorunun çözülmesi Bosna-Hersek'te tarafların fikir birliği oluşturabildiklerini ve ortak bir amaca ulaşmak için birlikte çalışabildiklerini gösterecek. Bu soruna çözüm bulunması, Bosna-Hersek'in birlikte hareket edebildiğinin göstergesi olacaktır" dedi.

Rasmussen, Bosna-Hersek ziyareti kapsamında bugün ayrıca Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Vyekoslav Bevanda, Bosna-Hersek'in parlamentosunu oluşturan Temsilciler Meclisi ile Milletler Meclisi temsilcileri, siyasi parti liderleri, AB'nin Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi ile bir araya gelecek.

Bosna-Hersek 22 Nisan 2010 tarihinde Estonya'nın başkenti Tallinn'de yapılan toplantıda, Türkiye'nin büyük destekleriyle NATO Üyelik Eylem Planı'na dahil edildi. Ancak Bosna-Hersek'in üyeliği için, 23'ü Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırlarında bulunan toplam 69 askeri taşınmazın entitelerden devlet düzeyindeki Savunma Bakanlığına aktarılması şartı konuldu. Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin engellemeleri nedeniyle söz konusu askeri taşınmazlar bugüne kadar devlet düzeyine aktarılamadı. Bosna-Hersek'in şu anda NATO'ya üyeliğine en büyük engeli, taşınmaz malların entitelerden devlet seviyesine aktarılması konusu oluşturuyor.

Muhabir: İvana Despotoviç - Kemal Zorlak

Yayıncı: Ömer Çetres
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile