Ordu Adliye Sarayı'na gelerek dava dilekçelerini teslim eden ve işlemlerini yaptıran Derelerin Kardeşliği Platformu üyeleri, burada yaptıkları basın açıklamasında Doğu Karadeniz'de HES'lere karşı olduklarını belirttiler. Derelerin Kardeşliği Platformu Giresun-Görele Temsilcisi Ali Dursun, bölgede bugüne kadar bin 700 civarında HES yapılmasının planlandığını, bunlardan 400'ünün projelendirilerek çalışma aşamasına geldiğini, 80 dolayında projenin çalışma izni olduğunu belirtti. Şu anda 20 proje hakkında mahkemelerin verdiği 'yürütmeyi durdurma' kararı olduğunu hatırlatan Dursun, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin doğal güzellikleri, endemik bitki örtüsü, flora ve fauna açısından dünya genelinde koruma öncelikli 200 ekolojik alan arasında gösterildiğine dikkat çekti.
Dereler üzerinde kurulacak HES'ler ile akan suların kullanım haklarının çok uluslu şirketlere verilmek istendiğini kaydederek, "Bölgemizde yapılması planlanan HES'lerin ülke elektrik enerjisine katkısı yüzde 2.3 olacaktır. Bunun yanında HES projeleri ile sularımızın kullanım hakkı çok uluslu şirketlere verilmektedir. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulacağını söylerken, su kaynaklarımız dışa bağımlı hale getirilmektedir" dedi.
Dursun, şöyle devam etti: "Birilerinin 'Su Akar Türk Bakar' söylemlerindeki gibi sularımız hiçbir zaman boşa akmamıştır. Bu bölgenin ve ülkemizin sahip olduğu bu doğal zenginlik ve potansiyel, boşa aktığı zannedilen bu suların eseridir. HES'ler bölgemize zenginlik kazandırmıyor, aksine bölgemizin zenginliklerini yok ediyor. HES'lerde yüzlerce kişi değil, birkaç kişi çalışmakta ve söz konusu şirketlere akla hayale sığmayacak oranlarda rant sağlamaktadır."
Hes Yargıya Taşındı
Giresun'un Görele ilçesi Çanakçı Vadisi'nde yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali'ne (HES) karşı çıkan vatandaşlar, yürütmenin durdurulması için Ordu Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtılar.