Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan, ESOGÜ Prof. Dr. Fazıl Tekin Konferans Salonu'ndaki toplantıda yaptığı konuşmada, son yıllarda maddi varlıklar yerine fikri ürünleri içeren gayri maddi varlıkların ön plana çıktığını belirterek, ABD'nin toplam gayri safi milli hasılasının yarısına denk düşen fikri ürünler portföyünün bulunduğunu kaydetti.
KOSGEB'in son dönemde büyük başarılara imza attığı attığını ifade eden Asan, şöyle konuştu:
"Bir üst lige çıkabilmemiz için 'bilgi temelli ekonomi' denen bilgiyi tam ekonominin ortasına yerleştirmeliyiz. Türkiye'de yaklaşık 2 milyon KOBİ var. Türkiye'deki istihdamın yüzde 75'i KOBİ'ler aracılığıyla yaratılıyor. Türkiye'de bugün KOBİ'lerimize fikri ürünlerin önemini anlatıp, bunu kavratarak böyle bir ekonomik yapıya geçmeliyiz. Fikri mülkiyet konusuna önem veren, bu konuda stratejik plan hazırlayan KOBİ'nin bunun meyveleri toplamaması söz konusu değildir. Sınai mülkiyet farkındalığının, stratejisi KOBİ'lerimiz için altın bileziktir."
-"İstikrarlı bir dönemdeyiz"
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ise günümüzde rekabet gücünü artıracak önemli kelimelerden birisinin inovasyon olduğunu bildirdi.
Son dönemde Türkiye'nin büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadığını anlatan Kaplan, şunları belirtti:
"İstikrarlı bir dönemdeyiz ancak şu anda orta gelir tuzağından bahsediliyor. Bundan sonra daha katma değerli ürünler üretmek, orta ve yüksek teknoloji ürünler üretip sektörlerde gelişim göstermek gerekiyor. Kurulacak işletmeler yeni nesil anlayışla kurulmalıdır. Son 3 yılda toplamda 200 bin girişimci adayına eğitim verdik. Nitelikli ve inovatif ürünlerle, KOBİ'lerimizin ve girişimcilerimizin dünyayla rekabet edebilir seviyeye gelmesini istiyoruz. Son günlerde KOSGEB olarak bütçemizi 8-9 ayda harcar hale geldik. Her zaman üniversitelerle birlikte çalışmaya özen gösteriyoruz. Gerçek anlamda üniversite-sanayi iş birilğini hayata geçirelim. Türk Patent Enstitüsü ülkemizin medar-ı iftiharı işlere imza atıyor."
Asan, Kaplan, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ve ESO Meclis Başkanı İsmail Kunduracı arasında "Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi"nin Eskişehir'de uygulanmasına dair iş birliği protokolü imzalandı.
Daha sonra Eskişehir'de en fazla patent başvurusu yapan şirketlere plaketleri verildi.
'Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi , Türk Patent Enstitüsü, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı , Eskişehir Sanayi Odası ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu'nun iş birliğiyle düzenlenen "Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi"nin açılışı gerçekleştirildi.