Hidrellez Gelenegi 900 Yildir Sürüyor

Hidrellez Gelenegi 900 Yildir Sürüyor

Bursa’da Kozluören Köyü’nde yapilan 900 yillik hidrellez adeti bu yil da yerine getirildi. Köyün kadinlari sabah saatlerinde yapilan kahvalti sonrasi kazanlari atesleyerek aksam saatlerinde yapilacak ziyafet için hazirliklara basladi. Köyün 9 noktasinda kazanlarin basina geçen kadinlar aksam saatlerinde de kadinlar matinesinde doyasiya eglendi.

Bursa’da kurulusu Osmanli dönemi öncesine dayanan Kozluören köylüleri, 900 yillik hidrellez geleneklerini bu yil da yerine getirdi. Sabahin erken saatlerinde uyanan köylü kadinlar kahvaltinin ardindan köyün 9 noktasinda kurulan kazanlarin basina geçti. Henüz cografi isaret sürecinde olan Selçuklu mutfaginin vazgeçilmez yemeklerinden olan Dede Çorbasi ve Çullama’yi gelecek nesillere aktarmak istedigini belirten kadinlar, yemek tariflerinin de kusaktan kusaga aktarildigini kaydetti.

Odun atesiyle kaynayan kazanlarda çesitli yemekleri pisiren kadinlar öglen saatlerine kadar aksam yapilacak ziyafet için hazirlik yapti. Aksam saatlerinde ise sabah yapilan yemeklerle ziyafet çeken köy halki, daha sonra köy meydaninda kurulan alanda kadinlar matinesi düzenleyerek doyasiya eglendi.

Yüzlerce yillik gelenek nesilden nesile aktariliyor

900 yillik gelenege sahip çiktiklarini ifade eden Kozluören Kadinlar Kalkinma Kooperatifi Baskani Ruhsel Demirtas, “Mayis ayinin ilk haftasinda gerçeklestiriyoruz. Imece usulü yapiyoruz köyümüzün hidrellezi deriz. Gelenegimiz eskiye dayaniyor 900 yillik. Köyde 9 mahalle var pilav pisirip gelen misafirlere ikram ediyoruz. Aksamüstü de kadinlara eglencemiz var. Eskiye dayanan büyüklerimizin yaptigi bir gelenek. Bizde onu devam ettiriyoruz. Pilav ve zerde tatlimiz var. Bütün köy halki ayni seyi yapar. Komsularimiz ve arkadaslarimiz yardimci oluyor. Pistikten sonra herkese dagitiriz” seklinde konustu.



Kozluören hidrellezi ziyafetle kutluyor

Kozluören Köyü Muhtari Mehmet Çaliskan, “Köyümüzün kurulusu Osmanli dönemi öncesine dayaniyor. Yüzyillardir adetlerimiz köyde devam ediyor. Gelenegimiz Kozluören Mahallesi’nin 9 ayri sokaginda imece usulü herkesin katkisiyla gerçeklesiyor. Köy halkimiz pilav, zerde tatlisi ve dede çorbasi yaparak adeti sürdürüyor. Sabah hep beraber kahvalti yaptiktan sonra yemeklere baslariz. Hidrellez tarihine denk geliyor. Mayis ayinin ilk haftasinda gerçeklestiriyoruz. Yemek dagitilarak evlerde yeniyor. Is bittiginde aksam kadinlar kendi aralarinda eglence düzenliyor. Destegi olan emegi geçen herkese tesekkür ederiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile