Lokantacı Kahveci ve Otelciler Odasına üye fırıncı esnafları ve fırın çalışanlarına 15 Ağustos 2012 tarihinde Edirne Trakya Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Sami Bulut ve İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğünden Gıda Mühendisi Sezai Kıran’ın verdiği eğitime katılan 51 kursiyer düzenlenen törenle belgelerini aldı.
Törene Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necdet Bayırlı, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, Edirne Esnaf Odaları Birlik Başkanı Emin İnağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Gökhan Kıyım ile esnaf odaları başkanları ve kursiyerler katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Odası Hüseyin Çakmak, öncelikle katılımcılara “Hoş geldiniz” diyerek, “15 Ağustos’ta, fırıncı arkadaşlarımıza hijyen ile ilgili bir eğitim vermiştik. Eğitim sonunda yapılan test sonucu 51 fırıncı esnafımız belge almaya hak kazanmıştır. Kendilerini tebrik ediyorum.” dedi.
Daha sonra ise Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necdet Bayırlı ile Edirne Esnaf Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ, bir konuşma yaptı.
HER YIL 700 MİLYON DOLARLIK EKMEK İSRAF EDİLİYOR Konuşmasında ekmek israfına değinin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayırlı, “Hijyen eğitimleri ekmek tebliği ile zorunlu hale getirilmiştir. Ekmek ve ekmek çeşitleri tebliğini hijyen eğitimi konusunda sektördeki işletmecileri ve meslek odalarını doğrudan görevli kılmıştır. Bu amaçla esnaf ve sanatkarlar odaları birliği ile bakanlığımız arasında 06 Temmuz 2012 tarihinde hazırlanan protokolde hijyen eğitim çalışmaları başlatılmıştır. Protokolün öngördüğü haliyle Trakya Üniversitesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Edirne Esnaf Odaları Birliği Koordinasyonu ile düzenlenen eğitim seminerleri sonunda yapılan sınavda başarılı 251 esnaf odasına kayıtlı işletme çalışanına hijyen sertifikası düzenlemiştir. Ticaret Odaları tarafından düzenlenen eğitimlerde de 229 çalışan için hijyen sertifikası düzenlenmiştir. Türkiye’de her gün 120 milyon yıllık ortalama 40 milyar ekmek üretiliyor. Üretilen ekmeğin %10'a varan miktarı israf ediliyor. Türk halkı her yıl ekmeğe 7 milyar dolar para ödüyor. İsraf edilen ekmeğin ekonomik büyüklüğü ise yıllık 700 milyon doları buluyor. İnsanlar güvenilir, uygun fiyatta, iyi kalitede, sağlıklı beslenme alışkanlığını geliştirecek besinleri satın alma ve tüketme hakkına sahiptir.” dedi.
Konuşmanın ardından eğitime katılan 51 kursiyere belgeleri verildi.
Hijyen Eğitimi’ne Katılan 51 Kursiyer, Belgesini Törenle Aldı
Edirne’nin Keşan ilçesinde Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Odası tarafından oda üyesi fırıncılara yönelik düzenlene “Hijyen Eğitimi”’e katılan 51 kursiyere belgeleri verildi.