Hilar Mağaraları Kaymakamlığa Devrediliyor

Diyarbakır Müze Müdürü Nevin Soyukaya, Ergani ilçesinde bulunan Hilar ve Çayönü Mağarlarının turizme kazandırılması için son yıllarda yürütülen çalışmaların daha etkin olması amacıyla tarihi SİT alanının kaymakamlığa devredileceğini söyledi.

2006 yılından bu yana müze müdürlüğü bünyesinde kazı çalışmaları yürütülen Hilar Mağaralarında hayata geçirilecek yeni projelerin daha etkin biçimde uygulanması için, tarihi SİT alanının kaymakamlığa devredilmesi gündeme geldi. Hilar ve Çayönü Mağaralarının turizme kazandırılması için aktarılan ödenekler doğrultusunda yürütülen çalışmalarda, çeşitli aksaklıkların önüne geçmek için koordinenin yerelden yapılacağını açıklayan Diyarbakır Müze Müdürü Nevin Soyukaya, bu tarihi alanların kaymakamlığa devredilmesi için genel müdürlükten tahsis talebinde bulunacaklarını açıkladı.

“KAYNAK BULUNURSA KAZILAR DEVAM EDECEK”

Kaymakam Erdinç Yılmaz ile birlikte Hilar Mağarralarında incelemelerde bulunan Müze Müdürü Nevin Soyukaya, gerekli kaynak bulunduğu takdirde önümüzdeki yıl yeni kazı çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

Soyukaya, “2006 yılında Hilar ve Çayönü’nün turizme kazandırılması projesi kapsamında başlattığımız çalışmalar sonucunda, arkeolojik alanın bu seviyeye gelmesini sağladık. Müze müdürlüğü olarak, tarihi alanın doğasına uygun şekilde çeşitli projeler hayata geçirdik. Gelinen noktada, ziyaretçi akınının en yüksek seviyede olduğu bu tarihi alanların daha etkin korunması ve tamamlayıcı birtakım projelerin daha çabuk şekilde hayata geçirilmesi için bu alanın yerele devredilmesinin daha uygun olacağını düşündük. Sürekli bir koruma, sürekli bir düzenleme ve yarım kalan projelerin tamamlanması için bu tarihi alanın yerelden yönetimini sağlamak için devir işlemlerini gerçekleştirerek buranın yerel destekle gerçek anlamda turizme kazandırılmasını hedeflemekteyiz. Biz müze müdürlüğü olarak bu zamana kadar üzerimize düşen teknik ve bilimsel çalışmaları yaptık ama bundan sonrasında yerelin desteği ve katkısıyla Hilar ve Çayönü’nün turizme kazandırılması daha etkin bir biçimde olacaktır” dedi.

"YEREL HALKI EĞİTECEĞİZ"

Tarihi sit alanının kaymakamlığa devredilmesiyle birlikte etkin bir biçimde önemli projelerin hayata geçirilerek tarihi mekanın hak ettiği yere gelebilmesi için çeşitli projelerin hayata geçirileceğini ifade eden Kaymakam Erdinç Yılmaz ise, Kültür Bakanlığı Eğitim Daire Başkanlığından alacakları desteklerde özellikle bu yerleşkede ikamet eden yerel halkı eğitim sürecinden geçerek, tarihi mekanın dokusuna uygun mesleki eğitim projeleri hayata geçireceklerini söyledi.

Yılmaz, "Özellikle burada ikamet eden kadın ve genç kızlarımızla gerek istihdam gerekse ilçe turizmine önemli katkı sunmayı hedefliyoruz. Hem eğitim hem de istihdam sağlayacak bu projeleri hayata geçirmemiz için öncelikle burayı koruma altına almamız gerekmektedir. Buranın tahsisinin kaymakamlığımıza yapılmasıyla birlikte ilk etapta koruma anlamında tel örgü çekilecek, daha sonrasında ise hazırlanacak projeler aşama aşama hayata geçirilecektir” şeklinde konuştu

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile