Türkiye’nin yetiştirdiği değerli sanat ve bilim adamlarından Hilmi Yavuz; Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Hilmi Yavuz Sempozyumu/ Hilmi Yavuz 75 Yaşında” başlıklı sempozyum da geniş açıdan ele alındı. Üç oturumda gerçekleşen sempozyumun açılış konuşmalarını; Sempozyum’un Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Erbay, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Özbek, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak yaptı.
Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Erbay; Hilmi Yavuz’un şiirlerinin ve yazılarının sosyal bilimler açısından önemli olduğuna değindi. Erbay’ın, Hilmi Yavuz’a ve katılımcılara teşekkürlerini bildirmesinin ardından diğer konuşmacılar sırasıyla kürsüye davet edildiler.
Edebiyat Fakültesi Dekanı Yılmaz Özbek: “Sosyal bilimlerin ihmal edildiğini ancak göz önünde bulundurulması gereken durumun gelişmiş toplumlarda sosyal bilimlere daha fazla değer verildiği ve gelişimde büyük katkısı olduğunu söyledi. İnsanın kendisini, toplumu ve varlığı anlamasının en önemli kaynağı sanat ve edebiyattır. Bu konuda toplumsal farkındalığı daha da arttırmamız gerektiğini vurguladı.
Sempozyumun eş başkanlarından Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz verdiği bildiride; Osmanlı modernizasyonundan söz ederek, Batı toplumlarında ortaya çıkan gelişmeleri zamanında yakalayamadığımızı, bunun sonucu olarak, özellikle aydın kesimler arasında Batı karşısında bir eziklik duygusunun ortaya çıktığını söyledi. Hilmi Yavuz’un ürettiği eserlerle Batı’nın yok etmeye çalıştığı kendi değerlerimizi yeniden ürettiğini ve kültürümüzü günümüze taşımayı başaran örnek bir şahsiyet olduğunu vurguladı. “Hilmi Yavuz, şiirleri ve yazılarıyla bir okula dönüştü” saptamasında bulunan ARÜ Rektörü Ramazan Korkmaz: “Hilmi Yavuz, edebiyat eserleriyle tarihsel kimliğimize karşı titremeden ayakta durmamızı, Batı karşısında bir kimlik kurmamızı sağlayan Türk Edebiyat ve Türk düşünce tarihinin önemli aydınlarından biridir.” dedi.
Sempozyumun ikinci eş başkanı Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Hilmi Yavuz’un gerek sanat eseleriyle, gerek kendi kavramlarıyla topluma düşünmeyi öğrettiğini vurguladı. Omay, Yavuz’un doğu’yu ve Batı’yı çok iyi bilen bir aydın olduğunu hatırlatarak, “Hilmi Yavuz, eserleri ve konuşmalarıyla medeniyet krizinden çıkmamızda bize yol gösteriyor” değerlendirmesini yaptı.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak; “Medeniyetimiz, şiir medeniyetidir. Bir medeniyet için "şiir medeniyeti" olmaktan söz ediliyorsa, estetikten, zarafetten ve nezaketten de dem vuruluyor dernektir. Başlangıçta bütün fertleri biraz şair olan cemiyetimiz, "sahih sanatkârı", cemiyetin kimliğini oluşturma, zenginleştirmeye devam ettirme vazifesini ifaya memurdurlar. Söz konusu vazifeyi ifa hususunda üzerine düşeni hakkıyla verine getirenlerden birisi de Sayın Hilmi Yavuz'dur” dedi. Koçak, Batı'yı okuyan bir entelektüel, her şeyden ve hepsinden önemlisi de, daima mütevazı ve daima insanî erdemler çerçevesinde ‘bize hüznü en güzel yakıştıran’ aşina sanatkârlarımızdandır.” sözleriyle Hilmi Yavuz’u ve sanat anlayışını tanımlayarak konuşmasına son verdi.
SEMPOZYUM ÜÇ OTURUMDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Doç. Dr. Mukadder Erkan başkanlığında başlayan ilk oturumda; Prof. Dr. Şaban Sağlık “Bir şiir vardır şiirden içeru: Hilmi Yavuz ve ‘Temellük Etme’ kavramı”, Doç. Dr. Alaattin Karaca “Hilmi Yavuz’un Poetikasında ve Şiirinde Yahya Kemal”, Yrd. Doç. Dr. Alphan Akgül “Bir eleştirmen, iki kuramcı: Hilmi Yavuz, Erwin Panofsky, Michael Riffaterre” ve Dr. Hayrettin Orhanoğlu “Hilmi Yavuz şiirinde imge problemi” konularındaki bildirilerini sundular.
Başkanlığını Prof. Dr. Yurdagül Mehmedoğlu’nun yaptığı ikinci oturumda ise Prof. Dr. Burhanettin Tatar “Hilmi Yavuz felsefesinde İslam düşüncesinin sürekliliği sorunu”, Prof. Dr. Adnan Arslan “Hilmi Yavuz’un felsefesi”, Prof. Dr. Hakan Poyraz “Hilmi Yavuz: Şair ve Mütefekkir”, Doç. Dr. Vefa Taşdelen “Bir inşa biçimi olarak şiir: Rainer Maria Rilke ve Hilmi Yavuz örneği”, Yrd. Doç. Dr. Ali Utku “Rıza Tevfik’in Nakşî-i Akkirmânî ve Hilmi Yavuz’un Şeyh Galip okumaları üzerinden kültürümüzde şiir-felsefe ilişkisi üzerine bir sorunlaştırma” konulu bildirilerini sundular.
Son oturumun Başkanlığını ise Prof. Dr. Mehmet Törenek yaptı. Doç. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu “Hilmi Yavuz şiirinde beden ve bilinç gerilimi”, Yrd. Doç. Dr. Dursun Ali Tökel “Batarak kendisini yenileyen Doğu’nun şairi: Temerküz-Temellük ve Tezemmül’de Hilmi Yavuz Yazarı/Okuru”, Yrd. Doç. Dr. Fatih Kanter “Doğu’yu içeriden okumak: Doğu şiirleri üzerine” ve Vural Bahadır Bayrıl ise “Bir şair, Halmi Yavuz’dan ne öğrenir?” konulu sunumları yaptılar.
Değerlendirme oturumunun ardından Hilmi Yavuz’un kapanış konuşmasını yapmasıyla birlikte sempozyum son buldu.
“Hilmi Yavuz Ve Sanatı” Ele Alındı
Türkiye’nin yetiştirdiği değerli sanat ve bilim adamlarından Hilmi Yavuz; Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Hilmi Yavuz Sempozyumu/ Hilmi Yavuz 75 Yaşında” başlıklı sempozyum da geniş açıdan ele alındı.