Hindistan'da Çiftçiler Parlamento Önünde Tarim Yasalarini Protesto Edecek

Hindistan’da yeni tarim yasalarinin kaldirilmasini isteyen çiftçilerin, 19 Temmuz'da muson oturumu için açilacak Parlamentonun önünde tarim yasalarini protesto edecegi bildirildi.

Hindustan Times’in haberine göre, protesto gösterilerine öncülük eden 35'ten fazla çiftçi birliginin ortak platformu olan Samyukt Kisan Morchadan (SKM) yapilan açiklamada, yaklasik 200 kisilik çiftçi grubunun muson oturumu sirasinda her gün Parlamento önünde tarim yasalarini protesto edecegi belirtildi.

Açiklamada, hükümetin söz konusu yasalari iptal etmesi çagrisinda bulunuldu.

Eylemlerin baskente tasinmasiyla hükümet ile sendikalar arasindaki krizin baska bir boyut kazanacagi ifade ediliyor.

- Yeni tarim yasalari ve çiftçi protestolari

Hindistan hükümeti, Eylül 2020'de tarim sektörüne serbestlesme getiren, taban fiyat ve destekleme alimi politikalarini sona erdiren 3 düzenlemeyi yasalastirmisti. Çiftçiler, yeni tarim yasalarinin kazançlarini azaltacagini, araci sirketlere daha fazla yetki taniyacagini ve sonunda kendilerini topraksiz birakacagini ileri sürüyor.

Basbakan Narendra Modi hükümeti ise yeni yasalarin çiftçilere ürünlerini pazarlama özgürlügü taniyarak özel yatirimla tarimsal büyümeyi tesvik edecegini savunuyor.

Yasanin kabul edilmesinin ardindan Pencap ve Haryana'dan baskente dogru harekete geçen çiftçiler, protesto eylemlerini baskent Yeni Delhi'ye tasimisti.

Protestolar kapsaminda polis ile çiftçiler arasinda zaman zaman arbede yasaniyordu.

- 11 tur müzakere sonuçsuz kaldi

Hükümet ile çiftçiler arasinda 11 tur süren müzakereler sonuçsuz kalmisti.

Hükümetin, kanunlari 18 ayligina askiya alma teklifi de çiftçiler tarafindan reddedilmisti.

Sonuçsuz kalan müzakerelerin ardindan çiftçiler, protestolarin devam edecegini duyurmustu.

Ülkede çiftçilerin yarisindan fazlasinin borç içinde oldugu, 2018 ve 2019'da 20 bin 638 çiftçinin intihar ettigi kaydedilmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile