İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün "Hayvanlardan Daha Kötü Muamele Görmek: Hindistan'daki Akıl Hastanelerinde Psikolojik ve Zihinsel Rahatsızlıkları Bulunan Kadın ve Kızlara Yönelik Tacizler" başlıklı raporunda, ülkedeki engelli kadınlarla kızların durumu ele alındı.
Raporda, 2012 sonundan bu sene kasım ayına kadar geçen sürede Hindistan'ın altı şehrinde engelli kadın ve genç kızların yaşamlarına ilişkin detaylar ile psikolojik ve zihinsel rahatsızlıkları bulunan kadın ve kızlarla, aileleriyle, bakıcılarıyla, uzmanlarla, hükümet ve emniyet görevlileriyle yapılan 200'den fazla mülakata yer verildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda, Hindistan'da akıl hastanelerinin hala genellikle "tımarhane" olarak adlandırıldığı, ailelerin yetkililerden yardım istemek yerine depresyon ve manik depresif bozukluk gibi hastalıkları sıklıkla gizlediği belirtildi.
Ülkede bu durumdaki hem erkek hem de kadınların bakım göremediği, kadınların tacize karşı çok daha savunmasız olduğu kaydedildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü araştırmacısı Kriti Şarma, "Engelli kadın ve kızlar, kısmen hükümet doğru desteği ve hizmeti sağlamakta başarısız olduğundan aile üyeleri veya polis tarafından akıl hastanelerine atılıyor. Bir kez kapatıldıklarında hayatları tecrit, korku, taciz ve kaçış ümidi olmadan sürüyor" dedi.
Hindistan'da engellilerin sayısıyla ilgili resmi rakamlar tam olarak bilinmiyor. Ancak 2011 yılında yapılan nüfus sayımı, 1,2 milyar kişinin sadece yüzde ikisinin engelli olduğunu gösteriyor. Buna göre, ülkede 1,5 milyon kişi zihinsel engelli ve 722 binden fazla kişi de şizofreni ve manik depresif bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıklara sahip.
Bu rakamların BM ve Dünya Sağlık Örgütü'nün verdiği sayıların çok altında kaldığı dikkati çekiyor. BM ve Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya nüfusunun yüzde 15'i engelli.
Hindistan'da akıl sağlığına federal bütçeden ayrılan payın yüzde 1'in altında olduğu biliniyor.
Hindistan'da Engelli Kadınlar Taciz Riskiyle Yaşıyor
Hindistan'da engelli kadınlar ve genç kızların akıl hastanelerinde sağlıksız koşullarda, sürekli fiziksel ve cinsel şiddet riskiyle karşı karşıya yaşadığı bildirildi.