Hindistan'da Kovid-19 Salgini Nedeniyle Kapatilan Tac Mahal 2 Ay Sonra Ziyarete Açildi

Hindistan'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle kapatilan Tac Mahal, vakalarin düsmesinin ardindan 2 ay sonra yeniden ziyaret edilebilecek.

Agra bölge yargici Prabhu Narain Singh, 17. yüzyilda Babür Hükümdari Sah Cihan tarafindan insa ettirilen tarihi yapinin, sosyal mesafe tedbirleri altinda bugünden itibaren sinirli sayida ziyaretçiye kapilarinin açildigini açikladi.

Singh, ülkede turistlerin en çok ziyaret ettigi yerlerden biri olan ve salgin öncesinde günlük ziyaretçi sayisi 70 bine kadar çikan anit mezar ve camiden olusan külliyeye günde, çevrim içi rezervasyon yaptiran 650 kisinin kabul edilecegini söyledi.

Tac Mahal'in girisinde atesleri kontrol edilecek ziyaretçilerin, külliye sinirlarinda maske takmasi ve sosyal mesafe kurallarina uymasi zorunlu olacak. 2,5 ayin en düsük günlük vaka sayisinin tespit edildigi ülkede, Tac Mahal'in yani sira birçok tarihi yapi ziyaretçi kabul etmeye basladi.

Tac Mahal'in bulundugu Agra kentinde nisan ayinda 500'e kadar yükselen günlük vaka sayisi dün 10 olarak kayitlara geçmisti.

- "Ask için yapilmis en güzel anit" daha önce savas ve sel nedeniyle de kapatilmis

"Dünyanin 7 Harikasi"ndan biri kabul edilen ve UNESCO Dünya Kültür Mirasi eserleri içindeki Tac Mahal, nisan ayinda Kovid-19 önlemleri kapsaminda geçici olarak kapatilmisti.

Tac Mahal Mart - Eylül 2020 tarihlerinde de salgin önlemleri kapsaminda kapatilmisti ve bu 6 aylik ziyaret yasagi, tarihi yapinin en uzun süre kapali kaldigi dönem olmustu. Tac Mahal, 1971'deki Hindistan ile Pakistan arasindaki savas ve 1978'de Agra kentinde sel felaketi sirasinda kisa sürelerle kapali kalmisti.

Babür Imparatoru Sah Cihan'in, 1632-1654 yillarinda, dogum yaparken hayatini kaybeden esi Mümtaz Mahal anisina yaptirdigi anit mezar, Türk-Islam mimarisinin önemli eserleri arasinda yer aliyor.

Taç Mahal, "dünyada ask için yapilmis en büyük ve en güzel anit" olarak da tanimlaniyor.

Hindistan, Kovid-19 verilerinin derlendigi "Worldometers" internet sitesine göre, dünyada en fazla vakanin görüldügü ikinci, en fazla ölümün görüldügü üçüncü ülke olarak öne çikiyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile