Hindistan'da, Nagaland'daki İsyancılarla Barış Anlaşması

Hindistan hükümeti, ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Nagaland eyaletindeki ayrılıkçı isyancılarla barış anlaşması imzaladı.

Başbakan Narendra Modi, başbakanlık resmi konutunda, Ulusalcı Sosyalist Nagaland Konseyi (Isak-Muivah) ile tarihi bir barış anlaşması imzalandığını belirtti.

Nagaland sorununun 60 yıldır sürdüğünü ve çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine yol açtığını kaydeden Modi, yanlış anlaşılmaların çözümü geciktirdiğini söyledi.

"Naga cesareti ve sadakati efsanedir, Nagalar son derece insancıl bir toplumdur" diyen Modi, grubun liderleri Muivah ve Isak Swu'yu cesaretlerinden dolayı kutladı.

Muivah Swu da "Başbakan Modi'nin önderliğinde birbirimizi anlamaya yaklaştık ve taraflar arasında yeni bir ilişki geliştirdik" ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın içeriği henüz kamuoyuyla paylaşılmadı.

Yerli Naga halkına özerklik getirmek amacıyla 1980'lerde kurulan konsey, 1988'de hükümetle barış görüşmelerindeki anlaşmazlık üzerine Isak-Muviah ve Khaplang şeklinde ikiye bölünmüştü. Modi hükümeti, Hindistan askerlerine yönelik saldırıların arkasında olmakla suçlanan Khaplang grubuyla arasındaki ateşkes anlaşmasını, Nisan 2015'te sona erdirmişti.

Hindistan istihbaratı, 4 Haziran'da ülkenin kuzeydoğusundaki Manipur eyaletinde askeri konvoya düzenlenen ve 17 askerin hayatını kaybettiği saldırıdan Khaplang grubunu sorumlu tutuyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile