Hindistan'dan Çin'in Kabul Ettigi Yeni Sinir Yasasina Tepki

Hindistan, Çin'in kabul ettigi yeni Kara Sinirlari Yasasi'na tepki gösterdi.

Hindistan Disisleri Bakanligi sözcüsü Arindam Bagchi, Çin'de kabul edilen yeni yasaya iliskin, Pekin yönetiminin iki ülke arasindaki sinir bölgelerinde durumu tek tarafli olarak degistirebilecek eylemlerden kaçinmasi gerektigini söyledi.

Hindistan ve Çin'in daha önce aralarindaki sinir anlasmazliginin adil ve karsilikli olarak kabul edilebilir bir çözüm bulunmasi konusunda anlastigini belirten Bagchi, yasanin bu düzenlemeleri etkilememesini ümit ettigini dile getirdi.

Sözcü Bagchi, yeni yasanin, sinir bölgelerinde baris ve huzuru tehdit etmemesini umdugunu ifade etti.

- Çin'in kabul ettigi yeni sinir yasasi

Çin'de 24 Ekim'de sinirlari yasa disi yollardan geçenlere karsi silah kullanimina izin veren yasa kabul edilmisti. Çin'in yasama organi Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesinin onayladigi yeni sinir güvenligi yasasinin 1 Ocak 2022'de yürürlüge girmesi bekleniyor.

Kara Sinirlari Yasasi, kolluk kuvvetlerinin, can veya mal güvenligini tehlikeye atabilecek saldirida veya baska siddet içeren hareketlerde bulunan siniri yasa disi yollarla geçmeye çalisanlara karsi silah kullanmasina izin verirken, sinir boyunca her türlü insansiz ve microlight hava aracinin kullanimini yasakliyor.

- Çin-Hindistan sinir anlasmazligi

Çin ile Hindistan arasindaki Himalaya Daglari'nin çevreledigi belirsiz sinir hatti ülkeler arasinda egemenlik tartismalarina neden oluyor. Akarsular, göller, buzullar ve karli zirvelerin bulundugu 3 bin 500 kilometrelik sinir, taraflari sik sik karsi karsiya getiriyor.

Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandirdigi Hindistan'in Arunaçal Prades eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi ise Aksai Çin platolarini kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanin Pekin yönetimince isgal edildigini savunuyor.

Taraflar, uzun yillardir süren görüsmelere ragmen egemenlik ihtilaflarini çözemiyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile