Hindistan Içisleri Bakani Sah'tan Cammu Kesmir Bölgesine 'Dostluk' Ziyareti

Hindistan Içisleri Bakani Amit Sah, Cammu Kesmir bölgesine ziyaretinde, buradaki insanlara "dostluk" elini uzatmaya geldigini söyledi.

Al Jazeera'deki habere göre, Sah, Cammu Kesmir'e ziyareti çerçevesinde düzenlenen bir etkinlikte konusma yapti.

Sah, Cammu Kesmir'e ziyaretinin amacinin dostluk elini uzatmak oldugunu ifade ederek, Hindistan Hükümeti ve Basbakan Narendra Modi ile bölge halki arasinda daha yakin iliskilerin kurulmasi gerektigini belirtti.

Hindistan ile Cammu Kesmir arasinda is birliginin gelismesini istediklerini kaydeden Sah, "Buradaki demokrasiyi güçlendirin. Kesmir'deki barisin bozulmasina izin vermeyecegiz." diye konustu.

Sah, Cammu Kesmir'de uyguladiklari yasaklari buradaki halki korumak için yaptiklarini öne sürdü.

- Cammu Kesmir'deki çatismalarda bir sivil hayatini kaybetti

Yetkililer, Shopian bölgesinde Hint güvenlik güçleriyle direnisçiler arasinda çatisma çiktigini, 19 yasindaki bir gencin yasamini yitirdigini kaydetti.

Olayla ilgili sorusturma baslatildi.

- Kesmir sorunu

Ingiltere, 1947'de sömürge olarak yönettigi Hindistan'dan çekilirken o dönemde prenslik olan Kesmir, bagimsizliklarini yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birlesme konusunda tercihle karsi karsiya kaldi.

Nüfusunun yüzde 90'i Müslüman olan Kesmir halki, 1947'de Pakistan'a katilmaktan yana tavir alsa da dönemin prensi Hindistan ile birlesmeye karar verdi.

Karara Müslüman Kesmir halki karsi çikti. Pakistan ve Hindistan'in bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947'de ilk kez savasti. Iki ülke arasinda yine ayni nedenle 1965 ve 1999'da savas çikti.

Savaslarin ardindan saglanan geçici ateskes sonucunda Cammu Kesmir'in yüzde 45'i Hindistan'in, yüzde 35'i Pakistan'in kontrolünde kaldi. Bölgenin dogusundaki yüzde 20'lik bir kisim ise sinirdas Çin'in hakimiyetine verildi.

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldigi kararlarla Kesmir'in askerden arindirilmasini ve geleceginin halk oylamasiyla belirlenmesini öngörüyor.

Hindistan yönetimi, halk oylamasina karsi tutum benimserken Pakistan, BMGK kararlarinin uygulanmasini istiyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile