Hindistan Ordusu Açiklamasi Kesmir'de Kontrol Hatti'nda Siniri Geçmek Isteyen Pakistanli Grup Engellendi

Kesmir'de Hindistan ve Pakistan kontrolündeki bölgeleri ayiran Kontrol Hatti'nda (LoC) Cammu Kesmir tarafina geçmek isteyen bir grup Pakistanli, Hint askerlerince engellendi.

Hindistan ordusu tarafindan yapilan açiklamada "teröristler" olarak nitelendirilen Pakistanlilarla Hint askerleri arasinda çatisma yasandigi, bir Pakistanlinin etkisiz hale getirildigi belirtildi.

Açiklamada, grubun siniri geçme girisiminin engellendigi kaydedildi.

Olayin, Hindistan ve Pakistan arasinda ihtilafli Kesmir sinirindaki ateskes ile tüm mutabakat ve anlasmalara "mutlak riayet edilmesi" konusunda subatta varilan anlasmanin ardindan ilk sinirdan sizma tesebbüsü oldugu ifade edildi.

-Kesmir meselesi

Ingiltere, 1947'de sömürge olarak yönettigi Hindistan'dan çekildi. O dönemde prenslik olan Kesmir, bagimsizliklarini yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birlesme konusunda tercihle karsi karsiya kaldi.

Nüfusunun yüzde 90'i Müslüman Kesmir halki, 1947'de Pakistan'a katilmaktan yana tavir alsa da dönemin prensi Hindistan ile birlesmeye karar verdi.

Karara Müslüman Kesmir halki karsi çikti. Pakistan ve Hindistan'in bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947'de ilk kez savasti. Iki ülke arasinda yine ayni nedenle 1965 ve 1999'da savas çikti.

Savaslarin sonunda geçici ateskesle Kesmir’in yüzde 45'i Hindistan'in, yüzde 35'i Pakistan'in kontrolünde kaldi. Bölgenin dogusunda yüzde 20'lik kisim da Çin'in hakimiyetine verildi.

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldigi kararlarla Kesmir’in askerden arindirilmasini ve geleceginin halk oylamasiyla belirlenmesini öngörüyor.

Hindistan halk oylamasina karsi tutum benimserken Pakistan, BMGK kararlarinin uygulanmasini istiyor.???????

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile