Hiperbarik Oksijen Tedavi Ünitesi Hizmette

Hiperbarik Oksijen Tedavi Ünitesi Hizmette

Sivas Numune Hastanesi’nde Hiperbarik Oksijen Tedavi Ünitesi hizmete alindi. Birçok hastaligin tedavisinde kullanilabilen ünite ile Sivas ve çevre illere hizmet verilecek.

Sivas Numune Hastanesi Sualti Hekimligi ve Hiperbarik Tip Uzmani Dr. Soner Uludag, hastanede hizmet sunmaya baslayan Hiperbarik Oksijen Tedavi Ünitesi ile ilgili bilgiler verdi. Uzm. Dr. Uludag, “Bugünkü durumu ile Hiperbarik Oksijen Tedavisi bazi hastaliklarda birincil tedavi, bazi hastaliklarda da ihmal edilmemesi gereken önemde, hastaligin seyrini belirleyen, bu hastaliklara bagli sakat kalma ve ölüm oranlari üzerinde belirgin etkisi olan bir yardimci tedavi metodudur” dedi.

“Hiperbarik Oksijen Tedavisi oldukça önemlidir”

Hiperbarik Oksijen Tedavisinin kullanim alanlarindan ve hasta gruplarindan bahseden Uzm. Dr. Soner Uludag, “Hiperbarik Oksijen Tedavisi olarak adlandirdigimiz Yüksek Basinçli Oksijen Tedavisi vücutta oksijene olan ihtiyacin arttigi durumlarda kullanilmaktadir. Bu durumlar çok çesitlilik göstermektedir. Bunlardan biri dalgiçlarda görülen vurgun hastaliginin tedavisidir. Bundan öte bazi hastaliklar bulunmakta ki bunlarda da Hiperbarik Oksijen Tedavisi oldukça önemlidir. Örnegin sofben zehirlenmeleri veya soba zehirlenmeleri olarak bilinen, birçok kisinin sakat kalmasina hatta ölümüne de sebep olabilen acil bir durum olan Karbonmonoksit zehirlenmeleri gibi hastaliklarda Hiperbarik Oksijen Tedavisi neredeyse ana tedavi ajani olarak etkilidir. Özellikle kis mevsiminde ilimizin de içerisinde oldugu bölgelerde yaygin olarak karsilasilan bu acil durum göz önüne alindiginda, merkezimizin açilmasinin oldukça kritik bir öneme sahip oldugu görülmektedir. Bunun yayinda Hiperbarik Oksijen Tedavisi’nin damar tikanikligi sebebi ile olusan aniden gelisen görme ve isitme kaybi hastalarinda da etkili oldugu bilinmektedir. Ani Isitme Kaybi ve Ani Görme Kaybi tanilari ile erken dönemde yönlendirilen hastalar Hiperbarik Oksijen ile acil tedavileri sayesinde sifa bulabilmektedir. Avasküler Nekroz gibi son dönemlerde yayin olarak karsilasilan bazi kemik hastaliklarinda da Hiperbarik Oksijen tedavisi etkili olarak kullanilmaktadir. Yine hastalar erken dönemde tedavi için yönlendirildiklerinde Hiperbarik Oksijen Tedavisi beslenemeyen, oksijensiz kalan veya damari tikanmis müdahele edilmezse ölecek olan kemik dokunun kurtarilmasinda önemli bir role sahiptir. Yine bunlarin disinda oksijen varliginda üreyemeyen mikroorganizmalarin sebep oldugu Gazli Gangren gibi bazi ciddi seyreden hastaliklarda Hiperbarik Oksijen Tedavisi basarili olarak kullanilmaktadir. Hiperbarik Oksijen Tedavisi Sualti Hekimligi kapsamindaki uygulamalarin disinda, Nekrotizan Yumusak Doku Infeksiyonlari gibi bazi infeksiyon hastaliklari, Crush yaralanmasi, Kompartman Sendromu, çoklu travmalar, Iyatrojenik Arteriyel Gaz Embolisi, Karbonmonoksit Zehirlenmesi, Ani Görme Kaybi, Ani Isitme Kaybi gibi acil durumlar, radyasyona bagli doku hasari ve çesitli kronik yara problemleri Hiperbarik Tibbin ilgi alanina giren hastaliklardan bazilaridir” dedi.

Hastanede yer alan Hiperbarik Oksijen Tedavi Ünitesi’nin Sivas için oldukça degerli oldugunu ifade eden Uzm. Dr. Uludag, “Zaman içerisinde Hiperbarik Oksijen Tedavisinin yürütülen çalismalar ile etkinligi kanitlanmis hastalik sayisi giderek artmaktadir. Yine zaman içerisinde ülkemizdeki Hiperbarik Oksijen Tedavi merkezlerimiz giderek yayginlasmaktadir. Bu durum ele alindiginda ilimizdeki merkezimizin açilmasi hastalarimizi tedavi ile bulusturmak açisindan oldukça degerli olarak görülmektedir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile