Hipertansiyon Belirtilerine Dikkat

Hipertansiyon Belirtilerine Dikkat

Iç Hastaliklari (Dahiliye) Uzmani Dr. Berna Güzel, "Hipertansiyon hiçbir belirti vermeden tesadüfen ölçülen kan basinci degerinin yüksek bulunmasi ile ortaya konulabilir. Özellikle belirtilerinden olan enseden alin bölgesine dogru yayilan bas agrisi dikkate alinmalidir" dedi.

Büyük Anadolu Hastaneleri Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Berna Güzel, "Göz, böbrek ve kalp düsmani olarak adlandirdigimiz hipertansiyon tedavi edilmedigi takdirde hayat kalitesini bozabilir, yasam süresini kisaltabilir" uyarisinda bulundu.

Hipertansiyon hakkinda bilgi veren Uzm. Dr. Berna Güzel, "Farkli günlerde en az iki kez yapilan ölçümlerde 18 yasini geçmis eriskin bir bireyde büyük tansiyonun 140 mm Hg (civa basinci) ve üzerinde ya da küçük tansiyonun 90 mm Hg ve üzerinde olmasina yüksek tansiyon diger bir adiyla hipertansiyon denilmektedir. Kan basinci için normal degerler büyük tansiyonun 120 mm Hg’nin, küçük tansiyonun ise 80 mm Hg’nin altinda olmasidir. Büyük tansiyonu 120-139 mm Hg, küçük tansiyonu 80-89 mm Hg arasinda ölçülen kisiler yüksek tansiyon gelisimi için adaydir. Hipertansiyon sorunu olanlar; çift veya bulanik görme, halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, bas agrisi, bas dönmesi, kalp agrisi, kulak çinlamasi, nefes darligi, burun kanamasi, sik idrara çikma gibi belirtileri yasarlar. Hipertansiyon hiçbir belirti vermeden sadece tesadüfen ölçülen kan basinci degerinin yüksek bulunmasi ile ortaya konulabilir. Bununla birlikte en sik belirtiler enseden alin bölgesine dogru yayilan bas agrisidir. Bu belirtiye çok dikkat edilmesi gerekir. Bununla birlikte yukarida saymis oldugumuz belirtilerden bir ya da birkaçini yasayanlar mutlaka bir uzman hekime basvurmasi ve tedavisine en kisa sürede baslanmasi hayati önem tasimaktadir" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile