Hiroşima Mağdurundan Nükleer Uyarı

Hiroşima Mağdurundan Nükleer Uyarı

Merkezi Japonya'da bulunan uluslararası bir toplum girişimi olan Barış Gemisi, ‘nükleersiz bir dünya’ sloganıyla çıktığı yolculuğunun 21. limanında İstanbul’a demirledi.

ABD ordusunun Japonya'nın Hiroşima kentine yaptığı nükleer saldırının mağduru Lee Jongkeun'de gemiyle İstanbul'a gelenler arasında yer aldı. Yşadıklarını anlatan Jongkeun, hayatta kaldığı sürece nükleer enerji ve silahlanmaya karşı savaşacağını söyledi.

Taksim Hill Otel’de “Nükleersiz bir dünya mümkün” başlıklı toplantıya Hiroşima saldırısının mağduru Lee Jongkeun, Barış Gemisi Koordinatörü Akira Kawasaki, eski milletvekili Ufuk Uras, Erol Kızılelma, Şenol Karakaş ve sanatçı Şevval Sam katıldı.

Toplantının açılışında konuşan sanatçı Şevval Sam, insanların var olduğu günden bu yana dünyada yaşamın sürekli olarak geliştiği fikrinin doğru olup olmadığının tartışılması gerektiğini söyledi.

Sam, insanların bu tüketim anlayışlarıyla yaşamaya devam ettiği sürece dünyada hayatın sona erebileceğini ifade etti.

İnsanlığın dünyayı yok edebilecek bir güce sahip olduğunu söyleyen Sam, “Her şeyin daha fazlasını istiyoruz. Bunu da kısa zamanda yapmakta ısrarcıyız. Bunu isteyenler dünyanın daha hızlı dönmesini sağlayamadılar ama hayatın hızını artırdılar. Bu çılgın gelişimi için ise önümüze en tehlikeli enerji, nükleer enerjiyi koyuyorlar.” dedi.

İnsanoğlu’nun daha iyi bir yaşam adına ortaya koyduğu alternatiflerin hepsinde daha fazla kar etme anlayışı bulunduğunu kaydeden Sam, “Daha çok para kazanmak ancak katien daha iyi bir yaşam değil. Daha fazla enerji üretmek yerine daha az tüketmeyi alternatif olarak kabul etmiyorlar.” ifadelerini kullandı.

'FUKUŞİMA, JAPONLARIN NÜKLEER ALGISINI DEĞİŞTİRDİ'

Japonya’daki insanlar açısından nükleer enerji konusunun en önemli gündem maddelerinden birisi olduğunu dile getiren Barış Gemisi Koordinatörü Akira Kawasaki de, “Unutmayın ki; Japonya Hiroşima ve Nagasaki deneyimlerini yaşadı.” dedi.

Hiroşima ve Nagasaki gibi iki acı tecrübeyi yaşayan Japon halkı ve hükümetinin büyük oranda nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasının doğru olduğuna inandığını söyleyen Kawasaki, Japonya’da yaşanan son depremin ardından Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen facianın bu anlayışı tersine çevirdiğini sözlerine ekledi. Hiroşima saldırısının mağduru ve tanığı Lee Jongkeun ise, yaşadığı acı dolu günleri anlattı. Nükleer saldırı yapıldığında 16 yaşında olduğunu ve demir yollarında tamirci olarak görev yaptığını belirten Lee Jongkeun, bomba atıldığında hiçbir şey anlamadığını ve sadece bir ışık parlaması gördüğünü ifade etti.

Jongkeun, kendisine öğrettikleri gibi ağzını, yüzünü, gözlerini ve kulaklarını kapatarak yüz üstü yere yattığını belirtti.

Yaşadıklarını anlatırken heyecanlandığı görülen Jongkeun, ensesindeki saçlarının yandığını hissettiğini belirtti.

Olay yaşandığında kimsenin atom bombası diye bir şeyi bilmediğini aktaran Jongkeun, patlama ve ortaya çıkardığı ışık sebebiyle ensesi ve yüzünün yandığını söyledi.

İş yerine doğru koştuğunu ve yolda gördüğü insanların birbirinden yardım istediğini belirten Jongkeun, kendisinin sığınacak güvenli bir yer aradığı için insanlara yardım edemediğini ifade etti.

Yüzündeki yanıkları kısmen tedavi edebildiğini ancak ensesindeki yanıklarda zamanla kurtlanma olduğunu aktaran Jongkeun, annesinin bu kurtları defalarca gözyaşı içinde ayıkladığını anlattı. Jongkeun, iyileşmesinin yaklaşık 4 ayı bulduğunu da dile getirdi. Fukuşima nükleer santralinde yaşanan son nükleer kazayı da değerlendiren Jongkeun, kazaya yol açının da nükleer enerji olduğunu ifade etti.

Jongkeun sözlerini, “Daha yaşayacak kaç yıl ömrüm var bilmiyorum ama, bu zaman içinde nükleer enerjiye, kullanıldığı santrallere, silahlara son verilmesi için daima mücadele edeceğim. Çünkü dünyamız çok güzel bir yer o güzel yerde yaşamayı hepimiz hak ediyoruz.” diyerek tamamladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile