Hırvatistan İle Slovenya Arasındaki Kara Suları Sorunu

Lahey'deki Daimi Hakemlik Mahkemesi (PCA), Piran Körfezi'nin yüzde 75'inin Slovenya'ya bırakılmasına karar verdi Kararla birlikte Slovenya'nın uluslararası sulara geçiş hakkı tanınmış oldu.

Merkezi Hollanda'nın Lahey şehrinde bulunan uluslararası Daimi Hakemlik Mahkemesi (PCA), Yugoslavya'nın dağılmasının ardından Hırvatistan ile Slovenya arasında egemenlik tartışmalarına yol açan Piran Körfezi kara suları sorununda, ihtilaflı bölgenin yüzde 75'inin Slovenya'ya bırakılmasına karar verdi.

Karar Hırvatistan'da tepkiye yol açarken, Slovenya'da memnuniyetle karşılandı.

Karara ilişkin açıklamada bulunan Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, PCA'nın hakemliğinin sorunun çözülmesi için en iyi yöntem olduğunu vurgulayarak, 'Hırvatistan'ın mahkemenin verdiği kararı kabul etmemesi, kendisine kararı uygulamama hakkı tanımıyor.' ifadesini kullandı.

Hırvatistan Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, mahkemenin kararının açıklanmasının ardından Başbakan Andrej Plenkovic'in Sloven mevkidaşı Miro Cerar'la telefonda görüştüğü bildirildi.

Plenkovic'in, Cerar'a Hırvatistan'ın daha önce de belirttiği üzere, mahkemenin kararına hiçbir şekilde bağlı kalmayacağını tekrarladığı kaydedildi.

Açıklamada, Plenkovic ve Cerar'ın, ülkelerin söz konusu karara yönelik tek taraflı hamlelerde bulunmayacağı konusunda anlaşmaya vardıkları ve görüşmelerine 12 Temmuz'da Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da devam edecekleri de belirtildi.

Öte yandan mahkemenin kararından memnun olan Slovenya tarafı ise PCA'nın Piran Körfezi'nin büyük bölümünün Slovenya'ya verilmesine ilişkin kararının bağlayıcı olduğunu savundu.

PCA'nın kararıyla, Slovenya'nın uluslararası sulara geçiş hakkı tanınmış oldu.

Bu arada, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcü Yardımcısı Alexander Winterstein, düzenlediği basın toplantısında, komisyonun 4 Temmuz'da Strazburg'da düzenlenecek toplantıda söz konusu kararı ele alacağını bildirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile