Hisarcıklıoğlu: Hedefimiz, Dünyanın İlk 10 Ekonomisi Arasına Girmektir

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk girişimcilerin son 30 yılda müthiş bir başarı hikâyesi yazdıklarını söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk girişimcilerin son 30 yılda müthiş bir başarı hikâyesi yazdıklarını söyledi. 30 yıl önce ülkenin esamesinin bölgede okunmadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Bugün Çin ile İtalya arasındaki en büyük sanayi devi ülke konumuna geldik. Bunu Türk girişimcileri sayesinde başardık. Şimdi bu yetmiyor bize. Yakın vadedeki hedefimiz, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmektir Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında. Ama ondan sonra da inşallah bu ülkeyi ekonomide birinci güç yapmayı amaçlıyoruz.” dedi.

BTC Şirketi, KOSGEB, İŞ-KUR ve TOBB’un işbirliği ile Ceyhan Ticaret Odası’nın öncülüğünde yapılacak Ceyhan İş Geliştirme Merkezi (CEYGEM)‘nin temeli atıldı.

    Toplam 5 milyon 500 bin TL’ye inşa edilecek merkez için düzenlenen törende konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ülkede girişimci sayısının artırılması gerektiğini kaydetti. Ceyhan’ı ülkenin yıldızı parlayan bir ilçesi olarak tanımlayan Hisarcıklıoğlu, bölgede müthiş bir dinamizmin bulunduğunu belirtti. Türkiye’nin en büyük 500 firmasından ikisinin bu ilçeden çıktığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Ceyhan için artık ‘Türkiye‘nin Rotterdam‘ı ve ‘enerji koridorlarının kesiştiği nokta’ ifadelerinin kullanıldığını anlattı. Kendisinin de bu değerlendirmelere katıldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

    “Bugün BTC sayesinde Azeri petrolü Ceyhan’dan dünyaya taşınıyor. Öte taraftan, Kerkük-Musul-Ceyhan hattı yıllardır çalışmaktadır. Buradan Kırıkkale’ye Orta Anadolu Petrol Rafinerisi‘ne petrol taşınmaktır. Samsun–Ceyhan ham petrol için fizibilite çalışmaları bitmiştir. Samsun hattı da bittiği zaman Ceyhan’a tam 170 milyon ton petrol gelecek. Bu rakamla neredeyse dünyanın tükettiği petrolün yüzde 7’si Ceyhan’da toplanmış olacak. Yeni dönemde Ceyhan, dünya petrolünün ana arterlerinden birisi olacak. Dünya enerji borsasının kurulacağı yer Ceyhan olacaktır.”

"CEYHAN ENERJİ İHTİSAS ENDÜSTRİ BÖLGESİ DEVREYE GİRSİN"

Sadece bu petrolü transfer etmenin yetmediğinin altını çizen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yörede rafineri kapasitesinin artırılmasını istedi. Ancak katma değer üretilerek para kazanılabileceğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Burada sade ev sahipliği yapmak yetmez. Muhakkak petrolün türevlerini üretmemiz lazım. Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, 13 milyon metrekarelik bir alan. Halen bomboş duruyor. Bu ihtisas sahasının devreye girmesi gerekir. Yeni dönemdeki milletvekillerimizle birlikte bu sorunun hızla çözüleceğine inanıyorum. O zaman rafineri, petrokimya tesisleri, termik santraller, depolama tesisleri burada acilen kurulmalı. Yoksa sadece boru hattının ucundan gemilere yükleme yapabiliriz. Katma değere alamayız.” şeklinde konuştu.

16 İŞGEM KURULDU

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ise İş Geliştirme Merkezleri’nin (İŞGEM) küçük girişimcilerin iş kurmasını ve geliştirmesini destekleyen mekanizmalar olduğunu açıkladı. KOSGEB tarafından yürütülen 4 farklı proje çerçevesinde toplam 16 İŞGEM’in kurulduğuna dikkat çeken Kaplan, “Bunlardan biri Adana’da hizmet veriyor. Bu İŞGEM’lerde 321 işletme faaliyet gösteriyor. 262 adet firma mezun edilmiştir. İŞGEM’lerde bugüne kadar 3 bin 7 kişilik istihdam sağlanmıştır.” diye konuştu.

    Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru ise bölgeye yapılacak yatırımların bir türlü gerçekleştirilmemesinin morallerini bozduğunu söyledi. BTC/BP Dış İlişkiler Direktörü Murat Lecompte ise CEYGEM’in inşaat ve donanımına her türle desteği vereceklerini bildirdi. Lecompte, “Girişimciliğin desteklenmesi, istihdamın artırılması ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla KOSGEB ve İŞ-KUR ortaklığında Adana ve Osmaniye’de iki yıldır yoğun çalışmalar yürütüyoruz.” bilgisini verdi.

"YATIRIMLAR KONUSUNDA BİR ARPA BOYU YOL GİDEMEDİK"

Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de önümüzdeki dönemde ülkenin en büyük yatırımlarının bu bölgeye yapılacağına işaret etti. Nitelikli işgücünün yetişmesinde farklı eğitimlerin verileceği kurslara ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Sözlü, şunları söyledi:

    “Biz burada yetiştirdiğimiz nitelikli insanlarla önemli mesafeler alacağız. Ceyhan, uzun yıllardan beri enerjinin merkezi konumunda. Ama ne yazık ki bunun içini dolduramadık. Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi yan sektörleriyle donatılmalı. İnsanlar büyük bir ümitle bunu beklemektedir. Hukuki altyapı yeterince oluşturulamadığından şu ana kadar yatırımların önü açılabilmiş değil. 2006’dan beri petrol akıyor. Ama yatırımlar hususunda bir arpa boyu yol gidemedik.”

    Adana Valisi İlhan Atış, CHP Milletvekili Ümit Özgümüş, MHP Milletvekili Muharrem Varlı’nın yanı sıra çok sayıda kamu kurumu temsilcisi ile girişimcinin katıldığı törende yapılan dua sonrası CEYGEM’in temeli atıldı. 10 dönüm üzerinde kurulan CEYGEM, 5 bin 385 metrekare kapalı alana sahip olacak.

    CEYGEM, bölgede yeni girişimcilere iş yeri vermenin ötesinde, işlerini daha verimli şekilde yürütebilmeleri konusunda danışmanlık yapacak. Farklı sektörlerde faaliyet gösterecek işletmelerin ihtiyaçlarına uygun tasarlanan CEYGEM’de 34 iş yeri, 430 metrekare kapalı ve 500 metrekarelik açık olmak üzere, toplam 931 metrekarelik sergi ve teşhir alanı bulunuyor. Kurumda 6 adet atölye, laboratuvar ve derslik ile uluslararası standartlarda eğitim, belgelendirme yapacak bir kaynakçılık ile doğalgaz atölyesi de yer alacak.





Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile