Hisarcıklıoğlu'ndan odalara: İstihdam projesinin başarısı adına elinizi taşın altına koyun

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ticaret ve sanayi odalarından Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) B

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ticaret ve sanayi odalarından Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) BECERİ 10 Projesi'nde daha etkin konum almalarını isterken "İstihdamı artırması öngörülen projenin başarıya ulaşması adına elinizi taşın altına koyun." çağrısında bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB, TOBB ETÜ ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından hazırlanan UMEM BECERİ 10 Projesi İstanbul'da tanıtıldı.

Tanıtım toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş katıldı.

Beş senede 1 milyon istihdam yaratmayı hedefleyen UMEM BECERİ 10'un tanıtım toplantısında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, proje ile vasıfsız işçinin iş bulma imkanının artacağını vurguladı. İşvereni de mesleki eğitim sürecine katmanın yerinde olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, ticaret ve sanayi odalarının bu noktada önemli rol oynadığını dile getirdi.

Temmuz ayında başlatılan BECERİ 10'un ilk etabının tamamlandığını aktaran Rifat Hisarcıklıoğlu, projeyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"81 ilde seçilen 111 okulda 88 milyon lirası donanım, 4 milyon lirası eğitimcilerin eğitimi olmak üzere 92 milyon lira yatırım yapıldı. Odalar kanalıyla o ildeki işverenin ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitim yatırımı yapılmasna olanak tanındı. 19 il ve 3 ilçemizde işgücü piyasası analizleri yaptık. İşverene hangi nitelikte eleman istediğini sorduk. Odalarımız, TOBB, TEPAV ve TOBB ETÜ sanayicilerimizi kapı kapı dolaştı 19 ilimizde 5 bin işverenle görüşüldü. İşverenlerden çalışanlarından ne derece memnun olduklarını öğrenildi, istekleri hakkında fikir edinildi.

Görüşmeler dahilinde 19 ilde 2 bin 235 şirketimiz projeden stajyer istihdam etme talebimiz kabul gördü. Bu şirketlerden 20 bin 616 kişilik stajyer talebi aldık. Yani 20 binden fazla işsizimize şimdiden umut olduk. Daha projenin analiz ve tanıtım faaliyetleri sırasında bunu başardık. Umuyorum kısa sürede stajyer istihdamını 100 bine çıkardığımızı hep birlikte göreceğiz. Bu kurslarda işverenlerin kriterlerine, isteklerine uygun insanlar eğitim alacak. Yani işverene özetle 'İşe almak istediğiniz kişileri bize gönderin, eğitimden geçirelim. Sizin tesislerinizde staj verdirelim. Ayrıca projedeki teşviklerden de istifade edin.' diyeceğiz. Bu kişilere eğitim ve staj süresince günlük 15 lira verilecek ve genel sağlık sigortası primleri İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacaktır. Başarılı olan kursiyerleri işe alan işverenler alacakları kursiyerlerimiz için 1,5 yıl boyunca işveren sigorta primi ödemeyecek. Ayrıca şe aldıkları bireylerin genç, kadın ya da erekek olması durumunda bu teşvik 4 yıla kadar çıkacaktır."

Projenin tarihte bir örneği olmadığını kaydeden TOBB Başkanı, "Şu kati ki bundan daha büyük bir proje olamaz. İstihdamın üzerindeki yükleri indirecek daha iyi bir projeyi gözlerimin önüne getiremiyorum. Sanayicimize sesleniyorum, ne olur bunun farkına varın. BECERİ 10'in başarıya ulaşması adına elinizi taşın altına koyun. " dedi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, projenin beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği olmasının yanında işverenler ile işçileri umutlandırdığının altını çizdi.

Medyaya da projeye gereken ilgiyi göstermeye davet eden Hisarcıklıoğlu, "Şu an bakıyorum burada 7 kamera var. Saydım, ancak ben başka bir programa katılsam orada 20-22 kamera görürüm. Bakın bu tavırla insanlara hayırlı bir proje sunamayız. Lütfen gereken alakayı ortaya koyalım. " ifadelerini kullandı. Ticaret ve sanayi odalarından da projede daha etkin bir konum almalarını istedi.

Hisarcıklıoğlu, 20 bin kişi mesleğine kavuştuktan sonra BECERİ 10'a ilginin daha da artacağını belirtip, 5 yılda z 1 milyon kişiyi işe kavuşturmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da toplantıda yaptığı konuşmada, UMEM BECERİ 10 Projesi'nin öneminden ve yararından söz etti.

35 bine yakın İstanbulllu'yu mesleki eğitim kursundan geçirdiklerini belirten Vali Mutlu, "Bu noktada önemli yol aldık ama yeterli mi? Değil. Biz, donanımlarımızı daha da kuvvetlenerek daha da çıtayı yukarı çekeceğiz. Mesleki eğitimde geldiğimiz nokta, elde ettiğimiz sayı arzuladığımız oranda değil. Ancak biz bu seferberliği yaygınlaştıracağız. İş dünyasından istifade noktasında gayretler göstereceğiz." diye konuştu.

Hüseyin Avni Mutlu, projenin ülkenin işsizlik sorununa çözüm olması temennisinde bulundu.

İSO Başkanı Tanıl Küçük ise proje ile beş yılda 1 milyon istihdam yaratılması gibi heyecan uyandıran bir hedef belirlendiğine işaret etti. Küçük, küresel rekabet yarışına devam edebilmek, büyümeyi süratlendirmek adına nitelikli iş gücü konusundaki eksikliklerin bir an önce giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile