GAZİ NOGAY - UNESCO'nun 'Dünya kültür mirası' ve 'Dünya belleği' listelerindeki tek antik şehir unvanına sahip Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hititlerin başkenti Hattuşa ile Türkiye'nin ilk milli kazı alanı unvanına sahip Alacahöyük, anıtsal kapıları, tarihi surları, açık hava tapınakları, sarayları, kral mezarları ve gizli geçitleriyle ziyaretçilerine adeta tarihte yolculuk yaptırıyor.
Doğal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Çorum, Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlerin kültürel mirasına ev sahipliği yapıyor.
'Tarihi Milli Park' olarak ilan edilen Boğazkale ilçesindeki Hititlerin başkenti Hattuşa, antik şehri çevreleyen 6 kilometrelik surları, anıtsal kapıları, 71 metre uzunluğundaki yer altı geçidi, Büyükkale'deki sarayı, bugüne kadar açığa çıkarılan 31 tapınağı, kentin kuzeydoğusundaki Büyükkaya sırtlarında açığa çıkarılan çok büyük boyuttaki buğday siloları ve Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı ile görülmeye değer mekanlar arasında yer alıyor.
Hattuşa, şehir kalıntıları ile Aslanlı Kapı, Kral Kapı ve Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı'nın eşsiz bir sanatsal başarıyı temsil etmesi, milattan önce ikinci ve birinci bin yılda Anadolu ve Kuzey Suriye'deki medeniyetler üzerinde önemli hakimiyet kurması, saray, tapınak, ticaret merkezlerinin başkentin kapsamlı görüntüsünü oluşturması, yıkılan Hitit medeniyetinin tek şahidi olması, kral sarayı, tapınaklar ve temellerden oluşan bazı yapı ve mimari toplulukların kusursuz biçimde korunması nedeniyle UNESCO tarafından 28 Kasım 1986'da 'Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmişti. Bilinen en eski Hint-Avrupalı dili temsil eden Hattuşa'nın çivi yazılı tablet arşivleri de 2001 yılında UNESCO tarafından 'Dünya Belleği Listesi'ne alınmıştı.
'UNESCO'nun her iki listesindeki tek antik şehir' unvanına sahip Hattuşa, milattan önce 1280'de Hititler ile Mısırlılar arasında yapılan ve tarihte bilinen ilk yazılı antlaşma Kadeş Antlaşması'nın da imzalandığı başkent olarak biliniyor.
- Türkiye'nin ilk milli kazı alanı: Alacahöyük
Kentteki diğer önemli Hitit merkezi de ilk milli kazı alanlarından biri olan Alacahöyük olarak biliniyor. Anadolu'nun bilinen ilk barajlarından Hitit Barajı, kral ve prens mezarları, Aslanlı Kapı sfenksi, ziyarete açık arkeolojik kazı alanına ev sahipliği yapan Alacahöyük, kentte en çok ziyaretçi çeken mekanların başında geliyor.
Hattuşa ve Alacahöyük'ün yanı sıra Şapinuva, Eskiyapar, Resuloğlu, Hüseyindede, Yörüklü gibi önemli kazı alanlarında elde edilen buluntuların sergilendiği Çorum Müzesi, Boğazköy Müzesi ve Alacahöyük Müzesi de bünyesindeki onbinlerce eseriyle ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor. Burada, bakım ve onarım çalışmalarının yapılması için Almanya'ya götürülen ve 94 yıl aradan sonra 2011 yılında Türkiye'ye getirilerek Boğazköy Müzesi'nde sergilenmeye başlanan Boğazköy Sfenksini görmek de mümkün.
Hattuşa ve Alacahöyük'ün yanı sıra Ortaköy ilçesindeki Şapinuva ören yeri, buradaki buğday silosu ve Kybele kabartmasının yer aldığı İncesu Kanyonu da görülmeye değer yerler arasında geliyor.
- 'Tarih ve doğa turizmi tutkunlarını da kentimize bekliyoruz'
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, Çorum'un özellikle tarih turizmi konusunda Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri olduğunu belirtti.
Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının kente gelecek turistler için fırsat olduğunu dile getiren yetkililer, 'Çorum, İç Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayan kilit bir noktada bulunuyor. Kentimizden geçerken bayram trafiğinden bunalan vatandaşlarımızı tarihi değerlerimizi görmek için müze ve ören yerlerimize bekliyoruz. Bunun yanı sıra 9 günlük tatil süresinde tarih ve doğa turizmi tutkunlarını da kentimize bekliyoruz.' ifadelerini kullandı.
'Hitit Diyarı' Ziyaretçilerini Bekliyor
UNESCO'nun 'Dünya kültür mirası' ve 'Dünya belleği' listelerindeki tek antik şehir unvanına sahip Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa ile Türkiye'nin ilk milli kazı alanı unvanına sahip Alacahöyük, ziyaretçilerini adeta tarihte yolculuğa çıkarıyor.