Hitit Heykelleri Depremden Hasarsiz Kurtuldu

Hitit Heykelleri Depremden Hasarsiz Kurtuldu

Kahramanmaras merkezli depremlerden en fazla etkilenen yerler arasinda bulunan Gaziantep’in Islahiye ilçesinde açik hava müzesinde yer alan, milattan önce 1200’lü yillara ait Hitit heykelleri depremlerden hasar almadan kurtuldu.

Kahramanmaras’ta 6 Subat’ta meydana gelen 7,7, 7,6 büyüklüklerindeki depremlerin etkiledigi Islahiye’nin ilçe merkezine 23 kilometre uzaklikta olan Yesemek Mahallesi’ndeki yer alan, açik hava müzesindeki milattan önce 1200’lerde varligini sürdüren Genç Hitit Dönemi’ne ait ve 1 ila 10 ton arasindaki tas heykeller depremi hasarsiz atlatti. Küçük bir dagin eteginde bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Mirasi Geçici Listesi’nde yer alan Yesemek Açik Hava Müzesi’ndeki 564 heykelden çok az bir kisminin sallantida yan yattigi ve yer degistirdigi belirlenirken, heykellerde telafisi mümkün olmayan bir hasarin ise tespit edilmedigi ögrenildi.

Depremde kadin, ayi adam, aslan figürleri, mimari parçalar, savas arabalari figürlerinin yer aldigi dev taslarin büyük bir bölümünün bulunduklari yerlerde saglam bir sekilde ayakta kaldigini belirten yetkililer, deprem aninda bazi kayalarin ise heykellerle iç içe girmesine ragmen ciddi bir hasarin olusmadigini kaydetti.

Yetkililer, müze içerisindeki eski ve tas yapidan olusan bir kulübenin duvarlarinda ise küçük çapli çökme meydana geldigini ifade etti.

Müzenin bulundugu mahallede yasadigini belirten müze ziyaretçilerinden Mustafa Günes, "Zor bir gündü, zor bir süreçti ama Allah’in lütfu bu, gördügünüz gibi köyümüzde çok bir sey yok. Köyümüzde hasar gören evlerimiz var ama can kaybimiz yok. Burada çok büyük bir açik alan müzesi de bulunuyor. Dünyanin en büyük açik hava müzesi olarak geçiyor, burada da bir sey yok. Zemini saglammis. Taslarda, heykellerde kayma olmus. Zemini saglam oldugu için fazla bir zarar olmamis. Hafif yan yatmalar olmus ama yine de saglam ayakta müzemiz, gelip kesif edilebilir, gezilebilir" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile