Hitit Üniversitesinin Dis Implanti Uygunluk Testi Avrupa'dan Talep Görüyor

HÜBTUAM Müdürü Prof. Dr. Irfan Kurtbas: 'Almanya ve Hollanda gibi ülkelerde faaliyet gösteren 4 firmanin bir dizi mekanik testlerini yaptik. Yine ayrica Malta'dan mekanik testler kapsaminda üniversitemize basvuru söz konusu' 'Dis implanti analizi ücreti Avrupa ülkelerinde ortalama 30 bin lira, burada 9 bin lira. Bu dövizin ülkemizde kalmasi için laboratuvarimizda ciddi yol aldik'

KEMAL CEYLAN - Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Arastirma Merkezince (HÜBTUAM) Türk Akreditasyon Kurumundan alinan yetkiyle verilen dis implanti zorunlu uygunluk testi, Avrupa ülkelerinden ilgi görüyor.

Sanayi üretimiyle ön plana çikan Çorum'da uluslararasi akreditasyon ve zorunlu test hizmetlerinde Türkiye'nin disa bagimliligini en aza indirmek amaciyla Hitit Üniversitesi bünyesinde 2014 yilinda kurulan HÜBTUAM, 7 yilda birçok alanda akreditasyon sürecini tamamlayarak uluslararasi geçerlilige sahip ölçümler yapan kurum haline geldi.

Son olarak dis implantlarinin Türkiye'de pazara sunulabilmesi için zorunlu tutulan uygunluk testi için Türk Akreditasyon Kurumundan yetki alan merkez, üreticilere Avrupa'daki laboratuvarlarin yaklasik üçte biri fiyatina analiz yaptirma imkani sunuyor.

- Almanya ve Hollanda'dan 4 sirkete test hizmeti

HÜBTUAM Müdürü Prof. Dr. Irfan Kurtbas, AA muhabirine, yerli üreticilerin yogun ilgi gösterdigi zorunlu dis implanti uygunluk testinin Avrupa ülkelerinden de ilgi görmeye basladigini, Almanya ve Hollanda'dan 4 sirkete test hizmeti verdiklerini söyledi.

Türkiye'nin disa bagimliligini tersine çevirip, yurt disindan talep gören bir ülke olmasina katki saglamanin mutlulugunu yasadiklarini ifade eden Kurtbas, Türk firmalarinin implant test ve analizi için yurt disina aktardigi yillik bedelin 30 milyon liranin üzerinde oldugunu kaydetti.

Kurtbas, "Dis implanti analizi ücreti Avrupa ülkelerinde ortalama 30 bin lira, burada 9 bin lira. Bu dövizin ülkemizde kalmasi için laboratuvarimizda ciddi yol aldik." dedi.

Ayrica kalça ve diz implanti üreticilerinin ihtiyaç duydugu test ve analizlerin yüzde 75'ini yapabildiklerini vurgulayan Kurtbas, "Insallah önümüzdeki dönemde tamaminin gerçeklestirilebilecegi bir laboratuvara dönüsmek için ciddi girisimlerimiz var. Böylece yerli üreticilerimizin yurt disina bagimligini tamamen ortadan kaldirmis olacagiz ve ayni zamanda yüzde 60-70 daha düsük maliyetle avantaj saglamis oluyoruz." diye konustu.

HÜBTUAM'in Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumundan yetkilendirme almis tek laboratuvar oldugunun altini çizen Kurtbas, söyle devam etti:

"Bu testler, üreticiler ve akademi açisindan genis anlamda disa bagimli oldugumuz alanlardan biridir. Biz bu testleri ülkemizde yapmaya basladiktan sonra öncelikle Saglik Bakanliginin talebiyle piyasada üretilen ürünlerin standartlara uygun olup olmadiginin analizlerini gerçeklestirdik. Su ana kadar ulusal 38 firmaya hizmet verdik. Hemen akabinde, Türk Akreditasyon Kurumuna akreditasyon basvurumuzu yaptik ve Türkiye'de bu kapsamda akredite olan tek laboratuvar olduk."

Kurtbas, 2020'de toplam mekanik testler içerisinde yurt disina yaptiklari testlerin oraninin yaklasik yüzde 29 oldugunu belirterek su bilgileri aktardi:

"Almanya ve Hollanda gibi ülkelerde faaliyet gösteren 4 firmanin bir dizi mekanik testlerini yaptik. Yine ayrica Malta'dan mekanik testler kapsaminda üniversitemize basvuru söz konusu. Sahip oldugumuz tecrübenin, ulusal ve uluslararasi düzeyde kabul görmesi Türkiye için çok büyük kazanimdir."

Laboratuvarin yetkinlik alanini genisletmek adina 382, 13498, 1717, 543, 1798, 1541, 7206, 1264 ve 1481 standartlarinda toplam 22 alanda akreditasyon sürecinin tamamlandigini anlatan Kurtbas, sunlari kaydetti:

"Yerli üreticilerin yüzde 70'e varan daha düsük maliyette ve yurt disina bagimli olmadan ürünlerini test yaptirma imkani saglanmis oldu. Bunlara ek olarak yurt disi firmalarinin da test ve analizlerini ülkemizde yaptirmalarini hem döviz hem de bilgi birikim kapsaminda önemli kazanim olarak degerlendiriyoruz. HÜBTUAM'in verdigi hizmetlerin ve yaptigi testlerin kalitesinin uluslararasi standartlarda olmasi, test sonuçlarinin güvenilirliginin uluslararasi standartlara göre garanti edilmesi, analiz raporlarinin dünyanin her yerinde geçerli olmasi gurur verici."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile