Proje ile Kırşehir Hirfanlı Barajı‘ndan Kargı ilçesine kadar Kızılırmak Havzasında bulunan il ve ilçelerin gastronomik ve kültürel varlıkları ile birlikte Çorum‘un tanıtılması ve bölgede turistin canlılığın sağlanması amaçlanıyor. Proje hakkında bilgi veren Çorum Valisi Nurullah Çakır, proje için gerekli altyapının 2012 yılı Mayıs ayında tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Projenin amacının bölgenin gastronomik ürünleri ve kültürel varlıklarının turizme kazandırmak olduğunu belirten Vali Çakır,
Kızılırmak Rotası‘nın Hitit Yolu‘na benzer bir proje olduğunu ifade etti.
Önümüzdeki yıla kadar proje ile ilgili altyapının tamamlanacağını açıklayan Çakır, "Bu proje ile İskilip‘teki kültürel ve gastronomik ürünler, Bayat Eskialibey‘deki Türkmen Kilimi kültürü, Oğuzlar Cevizi, Osmancık‘ın tarihi ve kültürel varlıkları, Kargı‘nın yaylaları ve havza üzerinde bulunan ilçelerin zenginlikleri bölgeye gelen insanlarla buluşacak. Obruk Baraj gölünde kurulacak balık restoran, Osmancık‘ta kapari turşusu, ırmak kenarındaki dinlenme alanları turistler için farklı bir deneyim olacak.
Ayrıca İskilip ilçemiz, restorasyon çalışmaları ve altyapının tamamlanmasının ardından, ilçedeki yemek kültürünün zenginliği ve kültürel yapısı nedeniyle rotanın merkezi olabilir. Bu proje için havzadaki bütün ilçeler ve halkımızla bir bütün olarak çalışırsak iyi bir sonuca varacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
Proje kapsamında tematik kültür yolları ile bölgenin doğa güzellikleri, yemek kültürü, tarihi ve kültürel dokusunun ön plana çıkarılacağını ve tanıtılacağını ifade eden Vali Çakır, Hitit Yolu Projesi‘nde olduğu gibi Kızılırmak Rotası için de bir çeşitli davetler ve etkinliklerin yapılacağını açıkladı.
Projeye ilişkin olarak detaylı bilgi veren Trekking Rotaları Uzmanı Ersin Demirel, önümüzdeki yıl faaliyete geçecek olan Kızılırmak Havzası Gastronomi Yolu‘nun muhtemelen Kırşehir Hirfanlı Barajı‘ndan başlayıp havza üzerinde bulunan Kırıkkale, Ankara‘nın Kalecik ilçesi, Çankırı‘nın Kızılırmak ilçesi, Bayat ve Eskialibey beldesi, Uğurludağ, İskilip, Oğuzlar Dodurga, Laçin, Osmancık ve Kargı‘ya kadar devam edeceğini söyledi.
Deniz, kum ve güneş turizminin artık yerini eko turizme bıraktığına dikkat çeken Demirel, "Dünyada artık tematik yollar var. Avrupa bu konuda çok gelişmiş durumda. Sadece İspanya‘daki Haç Yolu‘nu yılda 5 milyon turist yürüyor. Amacımız bölgenin tarihi ve turistik değerlerini korumak ve tanıtımına katkı sağlamaktır. Bir diğer hedefimiz ise insanlar için yaşam kaynağı olan su kaynaklarının oluşturduğu kültürel çeşitliliği gün yüzüne çıkarmaktır. Projeden Bayat, Uğurludağ, İskilip, Oğuzlar, Dodurga, Laçin,
Osmancık ve Kargı ilçeleri faydalanacak" dedi.
Havza boyunca oluşturulacak tematik kültür yollarının yanında belirli bölgelerde bisiklet parkurları ve yürüyüş yolları belirleneceğini vurgulayan Demirel, bu güzergahlardan geçen insanların havzadaki ilçelerin yemek kültürünü ve kültürel yapısını görüp ve öğreneceğini belirterek, "Proje ile yapılacak etkinliklerle turistler Osmancık‘ın Kunduz Ormanlarındaki değerleri görecek. Kargı‘da otantik yayla evlerini ve yaylaları değerlendirecek. Obruk baraj gölü çevresinde bisiklet turu atabilecek, kano ve
yelken sporu yapabilecek. Temel amacımız, bölgeyi turizm merkezi haline getirmektir" diye konuştu.
Hitit Yolu‘ndan Sonra Kızılırmak Havzası Gastronomi Yolu Projesi
Çorum Valiliği, Hitit Yolu projesinin ardından kısa adı Kızılırmak Rotası olan Kızılırmak Havzası Gastronomi Yolu Projesi‘ni hayata geçirecek.