Hititler, 4 bin yıl önce yabancı doktor getirmiş

Hitit Söyleşi Günleri ‘Hititlerde Tıp‘ konulu söyleşi ile devam etti. Çorum Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Hitit Söyleşileri‘nin üçüncüsü ‘Hititlerde Tıp‘ konusunda yapıldı.



Müze Konferans Salonu‘nda başlayan söyleşiye Ankara Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Doktoru Doç. Dr. Fehmi Katırcıoğlu konuşmacı olarak katıldı. Söyleşiyi, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet İlker Çitil, sanatçılar ve çok sayıda davetli izledi. Ali Özüdoğru’nun açılış konuşmasının ardından Fehmi Katırcıoğlu tarafından ‘Hititler Döneminde Anadolu’da Tıp‘ konusu anlatıldı.

Katırcıoğlu, “Tıbbın birçok bilimin ortaya çıkış temelini oluşturan günlük ihtiyaçlardan doğduğu ve önceleri bilim dışı unsurlar olan din ve büyü ile iç içe olup, zamanla tamamen modern tıp seviyesine ulaştığı bilinmektedir” diyerek, MÖ 2000 yılında Anadolu’da büyük bir devlet kuran ve yüksek bir medeniyete sahip olan Hititler’in tıp konusunda diğer medeniyetlerin gelişmelerinden faydalandığını anlattı. Katırcıoğlu, bugüne kadar yapılan kazılarda gün ışığına çıkartılan Hitit çivi yazılı tabletler arasında dinsel, büyüsel ve bilimsel tedaviyi içeren metinlerin yanı sıra sadece bilimsel tedaviyi içeren tıbbi metinlerin önemli bir grubu oluşturduğunu kaydetti.

“Bu metinlerden, dünyaya bakış açılarının temelinde din ve büyü olan Hitit toplumunda da ilmi temelli tıbbın din ve büyü ile iç içe olduğu anlaşılmaktadır.” diyen Katırcıoğlu, elde bulunan çivi yazılı metinlerin, ritüel bilgilerin tıbbi analizinde Hititler döneminde sağlıkla ilgili uygulamalar hakkında yüzeysel de olsa bazı bilgilerin elde edildiğini açıkladı. Katırcıoğlu, “Hititler tıbbi olarak çözümsüz kaldıkları bazı hastalıklarda Babil ve Mısır’dan yardım istemişler, yabancı doktorları ülkelerine kabul etmişlerdir. Çözümlenmiş metinlerde görece olarak en çok söz edilen rahatsızlık gözle ilgili olandır.” diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile