Hititlerin Arsivi Sivas'ta Bulundu

Hititlerin Arsivi Sivas'ta Bulundu

Sivas’in Yildizeli ilçesi Kayalipinar (Samuha) bölgesinde Koç Üniversitesi Arkeoloji Sanat Tarihi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Çigdem Maner baskanliginda yapilan arkeolojik kazida Hitit dönemine ait önemli bir arsiv bulundugu düsünülüyor.

Koç Üniversitesi Arkeoloji Sanat Tarihi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Çigdem Maner baskanliginda Sivas’ta yapilan bu yilki kazilarin sonuna gelindi. 14 Temmuz tarihinden bugüne kadar devam eden kazi çalismasinda Hitit Krali III. Hattusili’nin ailesine ait mühürler, dini içerikli tabletler ve bölgenin Hititlerden Selçuklulara kadar kullanilan önemli bir yerlesim yeri olduguna dair kalintilar bulundu.

Paralitik Çag’dan Selçuklulara önemli bir yerlesim yeri

Kazi çalismalari hakkinda bilgi veren Doç. Dr. Çigdem Maner, Kayalipinar’in Paralitik Çag’dan Selçuklulara kadar önemli bir yerlesim yeri oldugunu gösteren izlere ulasildigini belirterek, “Bu yil Kayalipinar’da çalismalarimiz 14 Temmuz’da basladi.

Önümüzdeki hafta tamamlanacak. Kazilarimiz 4 farkli alanda yogunlasti ve tekrar çok önemli yapilar ortaya çikarttik. Örnegin Bizans ve Roma dönemine ait yapi izleri, Hitit ve Koloni çagi yapi izleri ortaya çikti. Ayrica o dönemlere ait eserler ortaya çikti. Kayalipinar’in Sivas’in en önemli yerlesimi oldugunu söyleyebiliriz. Bin yillarin merkezi, Paralitik Çag’dan yeni buldugumuz bir eserle birlikte Selçuklu dönemine kadar önemli bir merkez oldugunu anlamis bulunuyoruz” dedi.



Hitit arsivi oldugu düsünülüyor

Maner, kazilan bir bölümde ortaya çikanlarin o bölümün arsiv olabilecegi ihtimalini güçlendirdigini ifade ederek, “Hitit dönemine ait çok önemli mühür baskilari çikti, ayrica çivi yazili tablet parçalari çikti. Tabletlerde dini içerikli bayramlardan bahsedilmektedir. Mühür baskilari ise III. Hattusili kraliyet ailesine ait mühürlerdir. Buldugumuz yapiyi imparatorluga ait arsiv olarak tanimlamayi düsünüyoruz. Yaptigimiz kazilar imparatorluk arsivinin farkli mekanlara sahip oldugunu ve bu mekanlarda da farkli islemler yapildigini görüyoruz. Kazida ayrica raf izleri buldugumuzu düsünüyoruz” dedi.



Dini yapi ortaya çikabilir

Maner, bugüne kadar Hititlerin yasam alanlarinda yapilan kazilarda siyasi ve idari yapilarin ortaya çikartildigini, Kayalipinar’da ise dini bir yapinin izlerine rastladiklarini belirterek sunlari söyledi:

“Burada heyecan verici sey sadece buluntular degil yapinin nasil kullanildigi, hangi evrelerde nasil degistigi, nasil ekler yapildigidir. Burada ulasmaya çalistigimiz birçok sorun var. Bizim burada en çok merak ettigimiz yerlesim ve nehir iliskisi. Kizilirmak’in o dönemde ticaret için kullanildigi bilinmektedir. O iliskiyi de anlamaya çalisiyoruz. Nehirden dolayi bir yil önce de buranin önemli bir yerlesim merkezi oldugunu anliyoruz. Tüm çaglar boyunca yerlesim yeri olarak kullanilmasinin nedenlerinden birisi budur. Burada kraliyet ailesinin yasadigi yerleri anlamaya çalisiyoruz. Dini yapilari ortaya çikartmaya çalisiyoruz. Su ana kadar siyasi ve idari yapilari ortaya çikartan kazilar yapildi. Dini yapilar eksik. Bu nedenle dini yapilari bulmaya çalisiyoruz. Bu yil kazi yaptigimiz iki yerde dini yapi olabilecek izlere rastladigimizi düsünüyoruz. Çivi yazili metinler genellikle dini içerikli.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile