Hitler'in Çekoslavakya'da çaldığı altınları, İngiliz Merkez Bankası'nın sattığı iddia ediliyordu. Ancak İngiliz Merkez Bankası bu iddiaları reddetmese de, bu olaydaki rolünün abartıldığını savunuyordu.
1950 yılında kaleme alınmış ve dün açıklanan resmi bir belge bu konudaki sis perdesini ortadan kaldırdı.
Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyası Eylül 1938 'de Çekoslovakya 'yı işgal etti. İşgalden 6 ay sonra 1939 Mart ayında Uluslararası Ödeme Bankası, İngiliz Merkez Bankası'ndan bir istekte bulundu.
Uluslararası Ödeme Bankası Başkanı Alman Otto Niemeyer, Çekoslavakya Merkez Bankası'na ait 5.6 milyon sterlin (Bugünkü değeri 300 milyon sterlin) değerindeki 2 bin altın külçesinin Almanya Merkez Bankası (Reichsbank) hesabına aktarılması için İngilizlerden yardım istedi.
İngiliz Merkez Bankası ise, İngiliz hükümetinin bilgisine başvurmadan söz konusu altınların Reichsbank'ın hesabına geçmesine aracılık etti.
Bu olayın gerçekleşmesinden sadece 3 ay sonra Hitler, Polonya'yı işgal etti. Polonya'nın işgal edilmesi sonrasında İngiltere, Almanya'ya savaş ilan etti. Bu tarihten sonra İngiliz Merkez Bankası'nın, çalıntı Hitler altınlarına aracılık etmesinin önüne geçilmiş oldu.
Nazilere sempati duyan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Montagu Norman'ın, savaş öncesinde Reichsbank Başkanı Dr. Hjalmar Schlacht'ın oğlunun vaftiz babası olduğu da iddialar arasında.
Tarihçiler, dönemin İngiliz Merkez Bankası Başkanı Montagu Norman'ın İkinci Dünya Savaşı başlayana kadar faşist Almanya'nın bu tür altın transferlerine aracılık yaptığını belirtiyor.
Hitler'in çaldığı altınları İngilizler sattı
Bankacılık tarihinin en karanlık olaylarından biri aydınlandı. Hitler'in Çekoslavakya'dan çaldığı altınları İngiliz Merkez Bankası aracılığıyla sattığı ortaya çıktı.