BBC'nin haberine göre, Oxford Üniversitesi'nde yapılan araştırma, bağışıklık sistemine adapte olan HIV'in AIDS hastalığına yol açma süresinin uzadığını ve virüsteki değişikliklerin hastalığı kontrol altına alma çabalarına yardımcı olabileceğini gösterdi.
Araştırmayı yapan Oxford ekibi, uzun süredir HIV'le mücadele eden Botswana ve virüsün on yıl sonra görülmeye başladığı Güney Afrika'yı karşılaştırdı ve Botswana'da virüsün vücuttaki çoğalma oranının yüzde 10 daha düşük olduğunu gördü.
Oxford'dan Profesör Philip Goulder "Virüs belli bir yere sıkıştığında sağ kalmak için değişime uğrar ancak bu değişimin virüse bir bedeli olur. Bu bedel çoğalma becerisinin zayıflamasıdır, bu da virüsün AIDS'e yol açma süresini uzatır" açıklamasını yaptı.
"20 yıl önce HIV'in kuluçka süresi 10 yıldı ancak son 10 yılda bu süre 12,5 yıla çıkmış olabilir. Bu hızlı bir değişimdir" diyen Profesör Goulder, virüsün hastalığa yol açma süresinin artmasının virüsün yok edilmesine katkı sağlayacağını söyledi.
Araştırmada ayrıca anti-retroviral ilaçların virüsü daha etkisiz şekiller almaya zorladığı ve HIV'in en saldırgan varyantlarını hedef aldığını da gösterdi.
Bilim adamları, HIV'in yine de tehlikeli olduğunu ve AIDS'e yol açabileceğini belirtti.
Dünya üzerinde 35 milyondan fazla kişiyi etkileyen HIV, bağışıklık sistemine zarar vererek vücudu hastalıklara karşı savunmasız bırakıyor.
Hızlıca ve rahatlıkla şekil değiştirip bağışıklık sistemine adapte olan HIV, özellikle güçlü bağışıklık sistemi olan kişileri etkiliyor.
Hıv'in Aıds'e Neden Olma Süresi Artıyor
Oxford'da yapılan araştırma, AIDS hastalığına yol açan HIV'in gittikçe daha az etkili olduğunu ortaya çıkardı.