Hizbullah İddianamesi Kabul Edildi

Hizbullah terör örgütüne yönelik soruşturma kapsamında aralarında CMK‘nın 102. maddesi kapsamında tahliye edilen ve daha sonra Hizbullah örgütüne yönelik yeni bir soruşturma kapsamında tutuklanan Hacı İnan‘ın da bulunduğu 6‘sı tutuklu 19 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame mahkeme tarafından onaylandı.

Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali tarafından hazırlanan iddianamede örgütün bugüne kadar yürüttüğü faaliyetler ile Hizbullah-PKK arasındaki çatışmalar anlatılıyor. İddianamede örgütün, kendileri dışındaki İslami gruplara da şiddet uyguladığı ifadeleri yer alıyor. Hizbullah‘ın PKK‘ya karşı yapılan mücadeleyi bir İslam-küfür savaşı olarak kabul ettiği ve silahlı eylemler başlattığı ifade edilen iddianamede, PKK ile Hizbullah arasındaki çatışmaların, PKK terör örgütünün 1980‘li yılların sonundan itibaren

Marksist- Leninist ideolojinin bölgede benimsenmemesi sebebiyle, yeni bir açılıma gidilerek Kürdistan İmamlar Birliği-Kürdistan Dindarlar Birliği gibi oluşumlarla, bölge halkını kendi tabanına çekme gayretlerine girmesi üzerine başladığı belirtiliyor.

Hizbullah‘ın özellikle 1996 yılına kadar çok sayıda şiddet içerikli eylem düzenlediği anlatılan iddianamede, devletin belirlediği resmi rakamlara göre 1992-1994 yılları arasında Diyarbakır‘da 169, Batman‘da 190, Silvan‘da 82 olmak üzere toplam 526 kişinin Hizbullah tarafından öldürüldüğü de iddianamede yer aldı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede sanıkların 7,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep istendi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile