Ressam, müzisyen ve yönetmen Mehmet Güreli'nin agabeyi usta karikatürist, 1984'te Türkiye Çocuk dergisinde baslayan çalismalarini "Hizir Bey – Kaposvar'a Hücum!" ve "Hizir Bey – Prensler Savasi" albümleriyle de okurlarin begenisine sundu.
Ayni zamanda ünlü bir koleksiyoncu olan ve çizgi romana iliskin önemli yazilar da kaleme alan Güreli'nin vefatinin ardindan oyuncu Gonca Vuslateri, sosyal medya hesabindan, "Ressam Talat Güreli vefat etti. Daima biraktigi güzelliklerle anilacak…" ifadelerini kullandi.
Yazar Rahim Er de "Türkiye Çocuk dergisinde yayinlanan Hizir Bey karakteriyle bu ülkenin çocuklarinda ecdat muhabbetinin uyanmasinda degerli hizmetler yapmis olan ressam Talat Güreli'nin vefatini teessürle ögrendim. Rabbim, rahmetiyle muamele eylesin, hizmetlerini kabul buyursun." dedi.
Gazeteci yazar Ahmet Sirri Arvas ise Gürel'e dair "Degerli bir ressam, sanatkar ve iyi bir okurdu. Selamlasirken elini kaldirip 'iyilikler' derdi." degerlendirmesini yapti.
- Talat Güreli hakkinda
Istanbul'da 30 Nisan 1947'de dünyaya gelen usta çizer, lise egitimini son sinifta yarim birakarak çizgi roman dünyasina adim atti.
Güreli, ilk olarak 1972'de Girgir dergisinde çizerlige basladi. Daha sonra Gün Gazetesi'nde "Cüneyt Alp" isimli, konusu Anadolu Selçuklulari döneminde geçen tarihi bir çizgi roman çalismasina imza atti.
Hürriyet Gazetesi'nin Almanya baskilarina Kanije Zaferi ve Mohaç Savasi'ni konu alan iki tarihi baslik daha çizerek stilini gelistiren Talat Güreli, "Karakedi" adli mizah dergisi için bir Kemal Sunal parodisi olan "Terso Kemal"i çizdi, Milli Egitim Bakanligi'nin 1977'de çikardigi "Ileri Yavrutürk"e çizer olarak katkida bulundu.
Güreli, 1981'den itibaren de "Çarsaf "dergisinde farkli çizerler için, isim kullanmadan basta "Yengeç Ali" tiplemesi olmak üzere yaklasik 70'de fazla çizgi roman senaryosu kaleme aldi.
Usta çizerin haftalik yayinlanan Türkiye Çocuk dergisinde ortaya çikardigi "Hizir Bey" de 1984 yilinda yayinlanmaya basladi. Güreli, sonraki yillarda Türkiye Çocuk sayfalarindan "Ninja Nihat", "Cüneyt Arkin Geliyooor", "Ilbasan Alp", "Kartal Geliyor- Gizli Oyun" adli çizgi romanlari da okuyucularin begenisine sundu.
Güreli, 1983 yilinda Fil Nesriyat Yayinevi için "Sak-Sak" adli mizahi çizgi roman serisini hazirladi. Metin Akpinar, Zeki Alasya, Orhan Gencebay, Cüneyt Arkin, Cihan Ünal, Türkan Soray, Öztürk Serengil, Banu Alkan, Emel Sayin gibi popüler pek çok sinema oyuncusunu karelerine konuk eden Sak-Sak, toplam dört sayi çikti.
Milliyet Sanat'ta da bir dönem yazilar yazan Talat Güreli, 1984'ten itibaren Türkiye Gazetesi sayfalarindan okuyucuya ulasan "Dogan Bey", ardindan da "Korkut Bey" baslikli resimli romanlarini hazirladi, okurla bulusturdu.
Alman yayin kurulusu Bastei Yayinevi için ilki 1994 yilinda olmak üzere 30'dan fazla çizgi romani yazip çizen sanatçi, 1999'da emekli oldu ve bu tarihten sonra çizgi roman dünyasindaki faaliyetlerine koleksiyoner ve çizgi roman sanatiyla ilgili arastirmalar yaparak devam etti.
'Hizir Bey' Romaninin Çizeri Talat Güreli Hayatini Kaybetti
Türkiye Çocuk Dergisi ile özdeslesen "Hizir Bey" çizgi romaninin yazar ve çizeri Talat Güreli, 74 yasinda vefat etti.