Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen il genelindeki bütün okullara yapılacak olan Hızlı Okuma Teknikleri seminerlerinin ilki Halk Eğitim Konferans Salonunda Kız Meslek Lisesi Öğrencilerine verildi.
Semineri veren Kişisel Gelişim Uzmanı Abdullah Yılmaz, 400 sayfalık bir kitapta yaklaşık 96 bin kelimenin bulunduğunu, bu kitabı dakikada 150 kelime okuyan bir kişinin 10 saatte, 500 kelime okuyanın 3 saatte, bin kelime okuyabilenin ise, 1,5 saatte bitirebileceğini açıkladı
Yılmaz şöyle devam etti: "Basit ama fakat disiplinli bir eğitimle kazanılacak zaman muazzamdır. Okumamızı yavaşlatan en önemli psikolojik etken ise, hızlı okursak, anlayamayacağımızı zannetmemizdir. Bir resme bir karikatüre bakarız ama bir yazıyı okuruz. Aslında ikisi arasında bir fark yoktur. Gözümüz şekilleri görür, beyinde değerlendirir. Ancak okumayı, öğrenmeye başladığımızdan beri edindiğimiz ve hemen herkeste bulunduğu için farkına varamadığımız bazı alışkanlıklar nedeniyle okuma hızımız, insanın sahip olduğu kapasiteye göre hayli yavaştır. İnsanlar sadece göz ve beyin arasında olması gereken okuma işleminin arasına bazı lüzumsuz alışkanlıklar katarlar. Kimi duyulacak şekilde (Özellikle çocuklar) sesli okur. Kiminin okurken dudakları kıpırdar, kimileri ise, yazıyı içinden kelime kelime okur. Bütün bu kötü alışkanlıklar, okuma süresince ekstra bir güç sarf ettirdiğinde okurken çabucak yorulmaya da sebep olurlar. Halbuki okuma sırasında ağız, dil, dudak, damak ve gırtlak gibi organların çalışmalarına hiç gerek yoktur. Yavaş okumamızın birinci nedeni, gözümüzün görme alanını iyi kullanmamamız yani okurken, her kelimeye tek tek bakmamızdır. Bu şekilde normal bir satır okumak için gözümüzü 8-12 kere hareket ettirmemiz gerekir. Halbuki gözümüzün bir bakışında birden fazla kelimeyi göre bildiğimizden aynı uzunluktaki bir kelimeyi 2-3 hareketi ile okumamız mümkündür."
Düzenlenen programa İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Çalışır, okul idarecileri ve öğrenciler katıldı
Hızlı Okuma Teknikleri Konulu Seminer
Kişisel Gelişim Uzmanı Abdullah Yılmaz, "Günümüzün baş döndürücü temposunda yavaş okuyarak zaman kaybetme lüksümüz yoktur" dedi.