Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Çelik Açıklaması

Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Çelik Açıklaması

Hak-İş Konfederasyonu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) işbirliğinde yürütülen “Çalışanlara Yönelik Yeterlilik Odaklı İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Projesi" Kayseri’de gerçekleştirildi.

Kayseri Turizm ve Uygulama Otelinde gerçekleşen programa Hak-İş Konfederasyonu Kayseri İl Temsilcisi ve Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Serhat Çelik, Hak-İş Konfederasyonuna bağlı sendikaların başkanları, Çasgem yetkilileri ve çok sayıda Sendika üyesi katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Hak İş İl temsilcisi Çelik, HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, iş sağlığı güvenliği meselesinin bir mevzuat meselesi olarak görmediklerini belirterek şu şekilde devam etti, “Türkiye, iş sağlığı ve güvenliği alanında son yıllarda önemli düzenlemelere imza atmasına rağmen hala iş sağlığı ve güvenliği konusunda güven verecek bir noktaya gelememiştir. Son yıllarda Soma’da ve Ermenek’te yaşadığımız büyük maden kazaları, İstanbul başta olmak üzere inşaat sektöründe yaşadığımız büyük iş kazaları bunu bir kez daha ortaya koymuştur. “dedi

Çelik; iş kazalarının en çok sendikasız ve örgütsüz işyerlerinde olduğunun altını çizerek şu şekilde devam etti, “HAK-İş, ölümlü iş kazalarının yüzde 97’sinin örgütlenmenin olmadığı sendikasız işyerlerinde meydana geldiği araştırmasını yapmıştır. Bu yüzden İş kazaları maalesef Türkiye’nin büyük bir ayıbıdır. HAK-İŞ olarak, iş sağlığı ve güvenliği konusunda mevzuatın getirdiği yeni yaklaşım olan ‘koruyucu ve önleyici kültürün’ benimsenmesi ve davranışa yansıması gerektiğine inanıyoruz. İş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşması Devletin, işverenin ve işçinin sorumluluğunda olan bir alandır. Tüm kesimler, bu sorumluluğun gereğini yerine getirmelidir. İnsanın sağlık ve güvenliğinin korunması bir insanlık değeri ve sorumluluğudur. İşverenlerimiz bu anlayışla üretime yaklaşmalıdır. Endüstri ilişkiler sistemi içerisinde, insanı ve onun emeğini merkeze alan bir anlayış hakim olmalıdır. Önce üretim anlayışı değiştirilmeli, insana saygı temelinde önce insan-önce güvenlik anlayışı benimsenmeli ve bunun gerekleri işverenden işçiye kadar üretim sürecinde her kademede görev alanlara anlatılmalıdır. HAK-İŞ olarak, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi konusunda sendikaların önemine inanıyoruz. Toplu iş sözleşmesi hakkının kullanılması iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin oluşturulması, sendikal faaliyetlerin artması, sonuç olarak örgütlü toplum haline gelinmesi, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilincin artırılması ve kazaların önüne geçilmesi konusunda önemli bir rol oynayacaktır.” dedi.

Programın ardından Çalışanlara Yönelik Yeterlilik Odaklı İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimini alan 180 kişiye sertifikaları düzenlenen törenle verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile