Hizmet Sektörüne 150 Milyar Dolarlık Teşvik

Hizmet Sektörüne 150 Milyar Dolarlık Teşvik

Ege İhracatçılar Birliği, hükümetin geçen günlerde açıkladığı 'döviz kazandırıcı hizmetler' tebliğiyle ilgili lansman ve seminer gerçekleştirdi.

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit, Ekonomi Bakanlığı olarak sağlık, bilişim, eğitim ve sinemacılık sektörünü ön planda tuttuklarını söyledi.

Ecevit, 39 milyar dolar hizmet ihracatımız, 20 milyar dolar hizmet ithalatımız olduğunu belirterek "Fakat bunlar yeterli değil. Hizmet sektörüne 150 milyar dolarlık teşvik yapılması hedefleniyor" dedi.

Seminere; AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit, Ekonomi Bakanlığı Şube Müdürü Mete Özbalaban, üniversite rektörleri, eğitim ve iş dünyasının önde gelen isimleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Ekonomi Bakanlığı'nın konuyla ilgili çalışmalarını anlatan Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit, şöyle konuştu: "Döviz kazandırıcı hizmetler tebliğini anlatma açısından yola çıktık ve ilk noktamız İzmir oldu. Döviz kazandırıcı hizmetler tebliği ile birlikte sağlık turizmi, film, eğitim, bilişim sektörlerindeki potansiyeli harekete geçirmek istiyoruz. Eğitim hariç, sağlık, bilişim ve sinema sektörlerinde hizmet ticaretimiz, hizmet ithalatından daha fazla. Turizm alanında ilerideyiz. İzmir için çok önemli bir başlangıcın eşiğindeyiz. 39 milyar dolar hizmet ihracatımız, 20 milyar dolar hizmet ithalatımız var. Fakat bunlar yeterli değil. Hizmet sektörüne 150 milyar dolarlık teşvik yapılması hedefleniyor."

Sağlıkla ilgili birçok çalışma planladıklarını anlatan Ecevit, şunları söyledi: "Çinliler, estetik için Güney Kore ve Japonya'ya giderken neden buraya gelmesin. Yerinde ihracatı destekliyoruz. Sektör altyapısı çok iyi. Türk dizileri 72 ülkede gösteriliyor. Bu diziler Türk ürünleri algısı içinde önemli rol oynuyor. Dizilerde yer alan Türk ürünlerini doğru konumlandırdığımız takdirde bunun Türkiye'nin ihracatına olumlu katkısı yadsınamaz. Sağlıkta marka ürün oluşturmak için geleceği düşünmemiz şart. Tatlıtuğ, neden bir dizide doktor rolünde oynamasın. Ya da bir trafik kazası geçirip Türk hastanesinde estetik ameliyat olmasın ki? Bu sayede onu gören, izleyen insanlar burada böyle bir sektörün varlığını bilecek. Bu da sağlık turizmini geliştirecek. Biz zaten dizilerin filmlerin tüm reklam giderlerini karşılıyoruz"

Ecevit, İzmir'in, 1 milyonu hava yolu, 500 bini ise kruvaziyerle toplam 1.5 milyon turist ağırladığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yeterli değil. İzmir'in sokakları her anlamıyla sağlıktan eğitime kadar yabancılarla dolmalı. Hepimizin sorumlulukları var. İzmir'de yaşlı ve termal turizmini yapabiliriz. Umut ediyorum ki bunları hep birlikte yapabileceğiz. EXPO adaylığı da kentin zengin jeotermal kaynakları ile sağlık altyapısında farklılaşmasını sağlayacak."

Ecevit, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Bilişim sektörüne de destek verdik. Yazılım ve oyunlara destek verdik. ODTÜ'de, Boğaziçi'nde pırlanta gibi gençlerimiz var. Niye bir apple firması gibi olmayalım. Önemli potansiyelimiz var. Amerika'da Silikon Vadisi'nde ofis açacaklara 600 bin liraya kadar destek vereceğiz" diye konuştu.

EXPO İLE SAĞLIK SEKTÖRÜ GELİŞECEK
AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait de, AK Parti döneminde ihracatta 400 milyar doları yakaladıklarını ve 2023'e kadar 500 milyar dolarlık hedefi gerçekleştireceklerini aktardı.

Sait, İzmir'in EXPO adaylığına da değinerek şunları söyledi: "Sağlık turizmi deyince akla 2020'deki EXPO adaylığımız geliyor. Sağlığı önemsiyoruz, sağlık sektörüyle gelecek dövizi de önemsememiz gerekiyor. EXPO ile sağlık turizmini nasıl geliştirip pay sahibi olabiliriz. Ne kadar çok dışarıdan hasta getirebilirsek, ihracat hedefine o kadar ulaşırız. Önümüzdeki günlerde hizmet ihracatçı birlikleri kurabiliriz. İzmir'de özel sağlık serbest bölgesi için de çalışmalar var. Hizmet sektöründeki desteklerin ihracatımızı daha da artıracağını düşünüyorum "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile