Hkü, Dakar’a Teknik Gezi Düzenledi

Hkü, Dakar’a Teknik Gezi Düzenledi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden bir heyet, Senegal’in başkenti Dakar’a bir haftalık teknik gezi gerçekleştirdi.


Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) organize ettiği ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi ile Gaziantep Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan bir araştırma grubu; HKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karpuzcu, HKÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yılmaz Kılınç, HKÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Erkan Alkan ve Gaziantep Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet İshak Yüce’nin katılımlarıyla 18-26 Mayıs 2014 tarihlerinde Senegal’in başkenti Dakar’a bir haftalık teknik gezi gerçekleştirdi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından finanse edilen teknik gezi, ‘Master Planning for Dakar Flood Management’ adlı akademik çalışmaların ilk aşamasını teşkil ediyor. Akademik çalışmalar, Senegal’deki Cheikh Anta Diop Üniversitesi ile ortaklaşa gerçekleştiriliyor.

Senegal’deki çalışma grubuna, Cheikh Anta Diop Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serigne Faye başkanlık yapıyor. Türk akademisyen grubu, ilk olarak Senegal Başbakanı Aminata Touré ile birlikte, taşkın kontrolü için yapılan çalışmaları inceledi. Türk akademisyenlerin böyle bir çalışmada bulunmasından çok memnun olduğunu belirten Başbakan Aminata Touré, Senegal-Türkiye işbirliğinin olumlu sonuçlar vereceğini söyledi.

Gezinin ikinci gününde Senegal Sel Bölgelerini Yapılandırılma ve Kalkınma Bakanı (Ministre de la Restructuration et de l'Aménagement des zones d'inondation) Monsieur Khadim Diop ve ekibine, Türk akademisyen grubunun yapmış olduğu çalışmalar sunuldu. Bakan Monsieur Khadim Diop’un katılımı ile gerçekleşen iki saatlik toplantıya, TİKA Dakar Koordinatörü Anıl Ertekin ve Dakar’da özel bir firmada görev yapan İnşaat Mühendisi Mesut Yüksel Şahin eşlik etti.

Toplantıda yapılan hidrolojik modellemelerin neticelerine de yer verildi ve yapılması planlanan diğer çalışmalar kısaca belirtildi. Türk akademisyen grubu daha sonra, Senegal Kamu Kalkınma Ajansı ile toplantılarda bulundu.

Türk akademisyen grubu gözlemlerini şu şekilde ifade etti:
“Senegal’in başkenti olan Dakar, deniz seviyesine sıfır konumunda. Yılın belirli periyotlarında ani yağışların gözlendiği Dakar şehri, altyapı yetersizliğinden ve düzensiz yerleşim alanlarından dolayı taşkınlara maruz kalmakta. Kentin bazı bölgelerinin yeraltı sularına, deniz suyu ve kanalizasyon suyu karışmış durumda. Dolayısıyla yeraltı suyu kullanımı her geçen yıl azalmakta ve yeraltı suyu seviyesi yükselmektedir. Yıllar önce içme suyunu kuyulardan elde eden Dakar Şehri, artık içme suyunu 75 kilometre uzaklıkta bulunan iç bölgelerden karşılıyor. Şehirde mevcut durumda bulunan kanalizasyon sistemleri ve pis su arıtma tesisleri işlevlerini büyük oranda kaybetmiş durumda. Hızla artan kent nüfusu, düzensiz yerleşmeyi tetikliyor. Tüm bu olumsuzluklar sonucunda Dakar Kentine -bilhassa kentin fakir bölgelerine- düşen yağış, hemen taşkın haline gelmekte. Taşkın hemen hemen her yağış sezonunda gerçekleşiyor ve fakir halkın yaşamını daha da zorlaştırıyor. Yağışın yüzeyde depolanması, yüzeysel akışın az olması ve toprağın su emme kapasitesinin çok az olması, taşkınların temel sebebini oluşturulmaktadır. Taşkın dönemi sağlık bakımından da tehlikeli olup, yağışla beraber pis su ve yağmur suyu taşkın sularına karışmaktadır. Türk akademisyen grubu olarak Dakar için gerekli olan akademik çalışmaları yapmak için hazır durumdayız. Çalışmalarımızın Senegal için hayırlı neticeler vermesini temenni ediyoruz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile