HKÜ Ögretim Üyesi Dr. Murat Aslan, NATO Zirvesi Ve Türk-Amerikan Iliskilerini Degerlendirdi

HKÜ Ögretim Üyesi Dr. Murat Aslan, NATO Zirvesi Ve Türk-Amerikan Iliskilerini Degerlendirdi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Ögretim Üyesi Dr. Murat Aslan, 14 Haziran 2021 tarihinde Brüksel’de gerçeklestirilen NATO Zirvesi’ni ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in diger devlet liderleriyle yaptigi ikili görüsmeleri özel bir televizyon kanalinda degerlendirdi. Zirve nedeniyle yapilan özel yayina Istanbul stüdyolarinda katilan Aslan, NATO’nun 2030 Ajandasini, Türkiye’nin hudutlarinda cereyan eden bölgesel meseleleri ve Türkiye’nin Afganistan’da NATO adina sorumluluk üstlenmesini yorumladi.

NATO’nun 2030 Ajandasi’nin NATO Genel Sekreteri Stoltenberg tarafindan bir grup uzmana hazirlatildigini belirtilen Aslan, Ajanda’nin dokuz ana basliginin oldugunu ve modern ötesini öngördügünü, bazi basliklarin gelecekte anlasmazliklara neden olabilecegini ifade etti.

Bu kapsamda devlet disi olusumlara egitim verilmesinin gelecekte vekalet savaslarina taraf olabilecek NATO’yu gündeme getirebilecegini ve siber alanda devletlerin kapasitelerini paylasmak istemeyebilecegini vurguladi.

Bölgesel meselelerde Suriye konusu ön plana çikti

Türkiye’nin civarindaki bölgesel meselelerde Suriye konusu ön plana çikti. NATO’nun Zirve Sonuç Bildirisi’nde Türkiye’nin Suriye’den yapilabilecek füze ve roket saldirilarina yönelik güvenligini takviye ettiklerini açiklamasi üzerine Aslan, NATO hava savunma sistemlerinin Gaziantep ve Kahramanmaras’ta konuslanmis olmasina ragmen gayri nizami tehditlere yönelik yetersizligine ve Iran’dan kaynakli füze tehdidine dikkat çekti.

Afganistan’da uluslararasi havaalaninin isletilmesinin ve güvenliginin saglanmasinin genel anlamda baris ve istikrara katkida bulunmayacagini vurgulayan Aslan, Afganistan’da çok tarafli bir mutabakat ile siyasi ayagi olan bir misyonun ‘sürdürülebilir’ barisi mümkün kilabilecegini söyledi.

Öte yandan Afganistan’daki askeri varligin maliyeti oldugunu ve NATO/ABD tarafindan bu maliyetin paylasilmasi, ayrica misyonun icrasi için NATO’nun ihtimal planlari yapmasi gerektigini vurguladi.

Türk-Amerikan iliskilerinde sorunlarin köküne inilmesi gerekiyor

Sonuçta Türk-Amerikan iliskilerinde sorunlarin köküne inilmesi gerektigini ifade eden Aslan, asli sorunun ABD açisindan Türkiye’nin ‘kontrol edilemezligi’ oldugunu, Türkiye için de ABD’nin karsilikli çikarlara dikkate almamasi ve PYD/YPG örneginde görüldügü üzere teröre destek vermesi oldugunun altini çizdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile