Hobisini Kazanca Dönüstüren Girisimci Yilda 7 Ton Bal Üretiyor

Memleketi Samsun'un Terme ilçesinde tuhafiyecilik yaparken hobi amaçli 5 kovanla ariciliga baslayan Yücel Toraman, endemik bitki örtüsü ve yüksek rakimi nedeniyle tercih ettigi Sivas'taki bir köyde 17 yildir bal üretiyor Yücel Toraman: 'Bu köye 180 kovanla gelmistik, 400 kovana kadar yükselttik'.

GÖKSEL CÜNEYT IGDE - Samsun'un Terme ilçesinde baslayan aricilik hobisi Sivas'in Ulas ilçesinde tutkuya dönüsen 40 yasindaki Yücel Toraman, rekoltesini yillik ortalama 7 tona çikardigi çiçek balini Türkiye'nin çesitli sehirlerine pazarliyor.

Toraman, Terme'de 23 yil önce sadece ailesinin bal ihtiyaci için 5 kovanla hobi amaçli ariciliga basladi. O yillarda tuhafiyecilik yapan evli ve 2 çocuk babasi Toraman, 6 yilda kovan sayisini 180'e çikardi.

Zamanla tutkuya dönüsen ariciligi Sivas'ta sürdüren ve tuhafiyeciligi birakan Toraman, devlet destegini de arkasina alarak kovan sayisini ve bal üretimini artirdi.

Toraman, AA muhabirine, aricilik tutkusunun önüne geçemeyince tamamen bu ise odaklandigini, aska dönüsen meslegini 17 yildir Ulas ilçesine bagli Aciyurt köyünde sürdürdügünü söyledi.

Endemik bitki örtüsü çesitliligi ve yüksek rakimi nedeniyle Sivas'i tercih ettigini dile getiren Toraman, "Sivas'in bali hem koyuluk ve kivam bakimindan hem de tat bakimindan çok güzel. Kalitesi çok yüksek oldugu için burada devam ediyoruz. Özellikle endemik bitki örtüsü çok güzel. Köyü çevreleyen daglarin rakimi 1850, kovanlarimin bulundugu nokta ise 1600 metre yükseklikte. Ancak arilarimiz 1850 rakima kadar polen toplayip kovanlarimiza getiriyor." diye konustu.

Toraman, köyde ürettikleri bali Sivas ve Samsun basta olmak üzere Istanbul, Ankara, Kayseri, Artvin, Kastamonu ve Sinop'a perakende olarak sattiklarini belirterek, "Yilda ortalama 7 ton bal üretiyoruz. Balimizi, süzme, petek, karakovan ve propolis seklinde müsterilerimize sunuyoruz. Bu yil ari sütü de toplamaya basladik." dedi.

- Devletin ekipman ve kovan desteginden de yararlanmaya basladi

Tarim ve Orman Bakanliginin bu yil 45 yasin altindaki girisimcilere tanidigi Genç Çiftçi Projesi'nden 30 bini hibe olmak üzere 60 bin lira destek aldigini anlatan Toraman, söyle devam etti:

"Bu yil devletimizin ekipman desteginden yararlanarak 50 kovan, 50 propolis tuzagi, bal sir alma tezgahi, günes paneli ve bal sagma makinesi aldik. Bu köye 180 kovanla gelmistik, 400 kovana kadar yükselttik. Insallah kovan sayimizi yükseltmeye devam edecegiz. Arkadasim da var o da bana yardimci oluyor. Kendisinin de 150'ye yakin kovani var. Seneye de insallah bu daglarin balini müsterilerimize sunmaya devam edecegiz."

Toraman'in arkadasi Seyfi Ayhan da yaklasik 3 senedir ayni yerde kendisinin de aricilik yaptigini belirterek, "Ben de Terme'de ikamet ediyorum. Yücel ile ayni köylüyüz. Yücel, burada balin kalitesinin çok yüksek ve güzel oldugunu bahsediyordu. Buraya geldigimde birebir gördüm ve 150 kovanla ben de bal üretmeye basladim." ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile