Hollanda, Çukurova’ya Model Olmalı

Hollanda, Çukurova’ya Model Olmalı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Hollanda gezisine katılan ATO, ASO, ATB, Ceyhan Ticaret Odası ve Ceyhan Ticaret Borsası’ndan oluşan Adana heyeti, ticarette yeni açılımların yapılması gerektiği çağrısında bulundu.

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök, Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, Ceyhan Ticaret Odası (CTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Duru, Ceyhan Ticaret Borsası (CTB) Başkanı Ahmet Karagözoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki heyetle gidilen Hollanda ziyareti sonrasında ortak açıklama yaptı.

Ziyaretin bölge açısında verimli geçtiğinin ifade edildiği açıklamada, “Mevcut ticaret potansiyelimizi artırmak için her türlü imkan var. Hollanda ve Çukurova ekonomisi arasındaki yatırım olanakları, ürün ve sektör bazındaki benzerliği ticarete dönüştürmeliyiz” denildi.

Hollanda’daki Ekonomik İşbirliği Toplantısına katılan Adana heyeti tarafından yapılan açıklamada, özellikle enerji, altyapı, sağlık hizmetleri, bankacılık, tarım ve GDO’lu ürünler konusunda Hollanda’nın büyük potansiyele sahip olduğu belirtilerek, Çukurova’nın ekonomik yapısıyla büyük benzerlik gösteren Hollanda ile bir çok alanda işbirliği yapılabileceğine dikkat çekildi.

Adana ile Hollanda arasında 70 milyon dolarlık ticaret hacminin mevcut potansiyelin çok altında olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Yaptığımız görüşmelerde, 400 yıllık bir sürece dayanan Hollanda ile ülkemiz arasındaki sosyal ve ekonomik ilişkilerin ne ticaret hacmimize, ne de karşılıklı yatırımlara tam anlamıyla yansımadığını ortaya koydu. Bir yanda, tarımın her türünde modern üretim yapan, Avrupa’ya ithal gelen tüm tarım ürünlerinin kıtadaki dağıtım üssü olan Hollanda, diğer yanda da dünyanın en verimli topraklarına sahip Çukurova bulunuyor. Demek ki, tarımsal üretimimizin Avrupa’ya pazarlanması noktasında en doğru ortağımız Hollanda olacaktır” ifadelerine yer verildi.

Hollanda’nın inşaat alanında büyük bir potansiyel ve deneyime sahip olduğu, ülkenin neredeyse büyük bölümünün inşaat mühendisliği alanında örnek yapılarla donatıldığına da yer verilen açıklamada şu değerlendirmelerde bulunuldu: “Hollanda, Rotterdam ve Amsterdam limanları ile dünyanın en önemli lojistik merkezi haline gelmeyi başarmıştır. Bizim de Avrupa ile Ortadoğu arasında köprü görevi üstlenen coğrafi konumumuzu Hollanda’nın tecrübeleriyle birleştirmemiz gerekiyor. Çukurova, Hollanda modeliyle Ortadoğu’nun lojistik üssü olma potansiyeline sahiptir. Özellikle Yumurtalık Limanı, BTC boru hattı, Kerkük-Yumurtalık enerji hatlarının sonlandığı nokta olması, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin kurulacak olması nedeniyle mevcut potansiyelini kullanması halinde dünyanın en büyük enerji üssü konumundaki Rotterdam’a rakip olabilecektir”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile